Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gazdaság "felpörgetésének" egyik, talán legfontosabb eszköze az lehet, ha képes a kormány növelni a nettó béreket - mondták a vállalatok vezetői a Policy Agenda felmérése szerint. Ennek alapvető eszköze természetesen a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, valamint az adórendszeren keresztül az szja csökkentése lehet.

A cégvezetők 9 százaléka szerint abban az ágazatban, ahol a vállalkozása működik, már jelentősen érződik a bérek növekedése, míg 31 százalék kismértékű emelkedést érzékel. A rossz hír, hogy a többség számára (58 százalék) még nem érzékelhető a munkaerő-költségek változása és mindössze 2 százalékuk mondta azt, hogy a bérek csökkenését érzékeli. A Policy Agenda szerint mindez azt jelenti, hogy az igazi béremelési hullám még (!) nem indult be.

Ugyanakkor nemcsak a bérek alacsony volta, hanem a munkaerőhiány is komoly problémákat tud okozni, a kettő együtt pedig oda vezethet, hogy lefullad a gazdaság, hiszen ezek a gondok már-már teljes szektorokat fenyegetnek.

Ennek megfelelően a cégvezetők jelentős többsége (80 százalék) hisz abban, hogy 2018-ig változni fog a magyar adórendszer. Bár az elmúlt pár év kormányzati politikát nézve ez nem annyira bátor kijelentés, az már többet mond, hogy 59 százalék csak minimális átrendeződésre gondol, de van egy 21 százalékos vállalkozói csoport, amely akár jelentős mértékű változást sem tart kizártnak.

Mit, hogyan?

A válaszadók kétharmada szerint a legfontosabb a foglalkoztatást terhelő adók csökkentése lenne, 25 százalékuk az áfa kulcsok csökkentését, és 8 százalékuk pedig a vagyoni jellegű adók mérséklését szeretné.

Miután Orbán többször is beszélt arról, hogy egyszámjegyű szja-t akar, nem meglepő, hogy a cégvezetők 64 százaléka vár valamilyen személyi jövedelemadó-csökkentést 2018-ig. Százból 8 vállalkozás akár 10 százalék alatti szja kulcsot is elképzelhetőnek tart, de a relatív többség (az összes válaszadó 41 százaléka) inkább 13-14 százalékos adókulcsban gondolkodik.