Jelentős üzemanyagár-emelés jöhet a jövő héten

Emelkedett az olajár és sokat gyengült a forint, emiatt új csúcsra emelkedhetnek az üzemanyagárak a következő napokban, akár öt forint feletti drágulás is jöhet szerdától.
portfolio.hu, 2012. január 7. szombat, 16:42
Fotó: Napi.hu

A várakozásoknál jobb makrogazdasági adatok láttak napvilágot a héten Amerikában, miközben az iráni atomprogram miatti olajpiaci aggodalmak továbbra is erősek. Az amerikaiak pénzügyi szankciókkal sújtották az országot, az EU az olajimport korlátozását fontolgatja, Irán pedig a Hormuzi-szoros lezárásával fenyeget. Az olajár ismét a 112 dolláros magasságba emelkedett.

Az olajár emelkedésével párhuzamosan kerültek feljebb a héten a finomított termékárak is. A benzin esetében a dollárban mért átlagos jegyzésár 2,7 százalékkal emelkedett, a gázolaj pedig még ennél is nagyobb mértékben, 4,1 százalékkal.

Eközben Magyarország befektetői megítélése tovább romlott, a forint árfolyama pedig nagyot gyengült az euróval és dollárral szemben. A hazai fizetőeszköz a zöldhasúval szemben a múlt heti átlagos 238,1-es szintről az utóbbi napokban 246,5-es szintig gyengült. Ennek hatására a benzin forintban mért átlagára 6,4 százalékkal, a gázolajé pedig 7,8 százalékkal emelkedett.

A Portfólió szerint ezért a következő héten újabb üzemanyagár-emeléssel szembesülhetnek az autósok. A benzin és gázolaj forintban mért árának igen jelentős emelkedése miatt akár 5 forint feletti emelés is következhet a kutakon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2012.01.08 07:36

Egyszerűen meg kell nézni, hogy hol megy a MOL vezetékeinek nyomvonala:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

barca, 2012.01.07 22:45

Nem baj igy majd Jozsibaek nem szantanak a traktorokkal, es nem lesz szmog budapesten!! Jarjunk bringaval mint a kinaiak az olcso !!!!! Most vegyetek bringa gyarat emberek !! autokereskedokre nem lesz szukseg!!!! Aludj el szepen magyar nep :)!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html