A várakozásoknál jobb makrogazdasági adatok láttak napvilágot a héten Amerikában, miközben az iráni atomprogram miatti olajpiaci aggodalmak továbbra is erősek. Az amerikaiak pénzügyi szankciókkal sújtották az országot, az EU az olajimport korlátozását fontolgatja, Irán pedig a Hormuzi-szoros lezárásával fenyeget. Az olajár ismét a 112 dolláros magasságba emelkedett.

Az olajár emelkedésével párhuzamosan kerültek feljebb a héten a finomított termékárak is. A benzin esetében a dollárban mért átlagos jegyzésár 2,7 százalékkal emelkedett, a gázolaj pedig még ennél is nagyobb mértékben, 4,1 százalékkal.

Eközben Magyarország befektetői megítélése tovább romlott, a forint árfolyama pedig nagyot gyengült az euróval és dollárral szemben. A hazai fizetőeszköz a zöldhasúval szemben a múlt heti átlagos 238,1-es szintről az utóbbi napokban 246,5-es szintig gyengült. Ennek hatására a benzin forintban mért átlagára 6,4 százalékkal, a gázolajé pedig 7,8 százalékkal emelkedett.

A Portfólió szerint ezért a következő héten újabb üzemanyagár-emeléssel szembesülhetnek az autósok. A benzin és gázolaj forintban mért árának igen jelentős emelkedése miatt akár 5 forint feletti emelés is következhet a kutakon.