Jelentősen eltér a nyugdíjpénztárak teljesítménye

A Napi Gazdaság hozamuk alapján rangsorolta az intézményeket.
B. Varga Judit, 2008. március 18. kedd, 09:45
Fotó:

A pénztárak teljesítménye között tavaly több mint 6,6, az ötéves időtávot tekintve pedig négy százalékpontot meghaladó volt a különbség - derül ki Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által közzétett nyugdíjpénztári hozamsorból. A pénztári szintű adatoknál persze többet mondó, hogy a két ágat (magán és önkéntes) külön vizsgáljuk. A PSZÁF által közzétett adatok alapján az idén is megpróbáltuk megállapítani, hogy a kasszák közül melyiket lehet az ötévnyi hozamverseny nyertesének tekinteni. Az értékeléshez a 2006-ban elért hozamot, a pénztárak portfóliójának megfelelő referenciahozamtól való eltérést (az tekinthető kiemelkedő teljesítménynek, ha a vagyonkezelő felül tudja múlni a benchmarkot), és a hosszú távú hozamot egyaránt vizsgáltuk. Természetesen az előbbiek, a 2006-os adatok alapján végzett értékelésünkhöz hasonlóan (Napi, 2007. március 29.), nem azonos súllyal estek a latba. Míg a tavalyi nettó hozamot hetedrészben vettük figyelembe, ennek kétszeresével értékeltük a referenciaérték meghaladását, utóbbinak kétszeresével pedig az ötéves időtávra elért teljesítményt.

Ezzel a módszerrel a magánkasszák mezőnyének abszolút nyertese a 2006-os Életút után a Dimenzió lett. Az ezüstérmet az OTP magánkasszája vitte el, és sikerült még ismét dobogós helyet elérnie a Honvédnek. Ha már a győztesekről szót ejtettük, úgy tisztességes, ha a sereghajtókat is megnevezzük. A negatív listán is ismétlődik az előző évi értékelés: a legrosszabb teljesítményt az Uniqa mutatta fel. Nem szabad persze elfeledkezni arról, hogy az általunk kidolgozott értékelési szisztéma nem veszi figyelembe, hogy egy-egy pénztár mikor indult, esetleg milyen rendkívüli események alakították életét, és hogyan változott a befektetési politika vagy akár a vagyonkezelő. Mindez sok mindenre lehet magyarázat, a hosszabb ideje tagokat azonban valószínűleg kizárólag a nettó hozamok érdekelhetik. Öt év alatt pedig a nyertes trió átlagosan és évente 4-5,1 százalékpont közötti reálhozamot produkált, míg az Uniqa esetében ugyanez az arány nem éri el a 1,5 százalékpontot. Az önkéntes pénztárak közül (szintén az előző évinek megfelelően) az Artisjus viszi el az aranyat, a többiekhez képest igencsak extrém eredményt produkálva. Érdekesség, hogy az önkéntes ágon az élvonalban és a lemaradók között is többnyire kisebb létszámú kasszák szerepelnek. A nagyobbak a középmezőnyben helyezkednek el.

A nehezedő piaci körülmények ellenére a 2006. évi helyezésén javító Évgyűrűk elnöke, Fórizs Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy az ötéves átlaghozam kumulált érték, így összességében 50-60 százalékos is lehet a vagyongyarapodási különbség. A szakember szerint a pénztárak sokat tehetnek azért, hogy az árfolyamok esését ellensúlyozzák. Szerinte a jövőben biztosan nő majd a közvetlen ingatlanbefektetések jelentősége. Az Évgyűrűk erre egyelőre 1,5 milliárd forintot fordít.

2006-tól a pénztár igazgatótanácsa a referenciaindexeket követő befektetési stratégia megvalósítása helyett szélesebb mozgásteret biztosított a vagyonkezelő számára. Ez tette lehetővé, hogy a vagyonkezelő a befektetési környezet kedvezőtlen hatásai - a hazai és a globális részvénypiacokon tapasztalható visszaesés és a magas infláció - ellenére is a piaci átlagot lényegesen meghaladó hozamokat tudott elérni - mondta a 2007-es eredményeket értékelve Harsányi Judit, az Axa Biztosító Zrt. vagyonkezelési igazgatója. Az innovatív befektetési politikának és a vagyonkezelő hozzáadott értékének köszönhető, hogy az elmúlt évre jellemző, részvénytúlsúlyos befektetések számára kedvezőtlen piaci környezet ellenére is igen jól teljesített a Prémium Magánnyugdíjpénztár, ezzel a 2007. évi hozamranglistán az előkelő harmadik helyet foglalja el - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK