Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Véleménye szerint spekulációra utal, hogy karácsony előtt még vajhiánnyal riogattak, most pedig már tejtúltermelésről van szó, mert a tejágazatra egyáltalán nem jellemző az ilyen mértékű termelésingadozás.

A nyugat-európai spotpiacokon szeptember és március között kétharmadára-felére esett az ár, ami a hazai termelői árakra is hat - bár nem ilyen mértékben. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint februárban a nyers tej kilogrammra számított országos termelői átlagára 98,18 forint volt - ez a januárinál 1 százalékkal alacsonyabb, de az egy évvel korábbi átlagárat 7 százalékkal meghaladja.

Érzékelhető, hogy több a tej, de a termelői csoportok működése és a hosszú távú - a jogszabály szerint hat hónapos - szerződések is tompítják ennek a hatását, így csak a spotárak zuhantak be - mondta a lapnak Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A következő időszakban jön a tehenek természetes termelési csúcsa, de a nyári nagy melegben ellenkezőjére fordul a folyamat.