Jó évük van eddig a szállodáknak

Növekedett a szállodák szobaárbevétele Magyarországon az év első öt hónapjában a múlt évihez képest, de még így is csupán a 2007-2008. évi szinten van a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) értékelése szerint.
MTI-Eco, 2012. július 22. vasárnap, 12:40
Fotó: Napi.hu

Országos szinten a szállodák bruttó szobaárbevétele 46,102 milliárd forint volt 2012. január-május között, ami 8,3 százalékkal magasabb az előző évinél, és 3,7 százalékkal haladja meg a 2008. évi 44,5 milliárd forintot - a turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság legfrissebb felmérése alapján készített felmérés szerint.

Budapesten az első öt hónapban a szállodák bruttó szobaárbevétele 25,106 milliárd forint volt, a bázisnál 10,1 százalékkal, a 2007. évinél 1,6 százalékkal nagyobb.

A Balatonon idén január-májusban a szállodák összes bruttó szobaárbevétele 5,1 milliárd forintot tett ki, a múlt évinél 8,9 százalékkal magasabb volt, de 1,3 százalékkal elmarad a 2008. évi 5,2 milliárd forinttól.

A MSZÉSZ kimutatása szerint a hazai vendégek mintegy 14 milliárd forintot fordítottak szállásdíjra az év első öt hónapjában, ebből 2,4 milliárd forintot egyenlítettek ki üdülési csekkel és SZÉP-kártyával.

A szövetség tájékoztatása szerint a beutazás szempontjából meghatározó tíz legnagyobb piac mindegyikénél - Ausztriát és Nagy-Britanniát leszámítva - nőtt a szállodai vendégéjszakák száma január-májusban, közülük kétszámjegyű volt az orosz, az olasz, a román, a spanyol és a cseh vendégéjszakák számának emelkedése.

Nemzetközi összehasonlításban nézve az európai régiók között 2012 január-május között Kelet-Európában javult a legnagyobb mértékben a szállodák teljesítménye a forgalmat komplexen kifejező revpar-mutató (az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel) 
alapján. Az öt közép-kelet-európai ország (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) között a magyarországi szállodák 31,9 euró revpar-mutatója a múlt évinek felel meg az öt hónapban, míg az osztrák, a cseh és a lengyel szállodák mutatói javultak ugyanezen időszak alatt. Az osztrák szállodák 60,4 euró, a csehországi szállodák 42,5 euró nettó átlag revpar mutatót ért el az első öt hónapban.

Az STR riportban szereplő 31 város között Budapest szállodái szobafoglaltságban a 27., nettó átlag szobaárban és nettó revpar-ban egyaránt a 29. helyen végeztek 2012 január-május hónapokban. Májusban a budapesti szállodák a vizsgált 31 város között szobafoglaltságban a 21., míg nettó átlag szobaárban és nettó revpar-ban egyaránt a 29. helyen végeztek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2012.07.22 13:53

Ez is valami, reméljük lesz még jobb is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html