Jó, ha tudja: megváltozik a tudakozó hívószáma

Új telefonszámon (11 800) és új szolgáltatónál érhető el októbertől az országos belföldi tudakozó szolgáltatása.
Napi.hu, 2014. július 14. hétfő, 17:23
Fotó: Reuters

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Karas Monika ma aláírta az országos belföldi tudakozó szolgáltatásról szóló hatósági szerződést az Invitel Távközlési Zrt. vezérigazgatójával, David McGowannel. Az aláírt hatósági szerződés értelmében 2014. október 1-jétől új szolgáltató, az Invitel látja el az egyetemes szolgáltatási feladatot, az eddig használt 198-as telefonszámon elérhető egyetemes tudakozó száma 11-800-ra változik. Ezt valamennyi magyarországi vezetékes- és mobiltelefon-előfizető azonos számon érheti el, függetlenül attól, hogy melyik belföldi szolgáltató hálózatából indította a hívást.

Az NMHH a 2013 végén kiírt pályázat eredményeként az összességében legkedvezőbb ajánlatot tevő Invitel Távközlési Zrt.-ét jelölte ki az országos belföldi tudakozó jövőbeni szolgáltatójának. Az Európai Unió szabályozási tendenciájának megfelelően - amelyek a háromtagú telefonszámok fokozatos kivezetésére irányulnak - a tudakozó telefonszáma megváltozik, és a tervek szerint a hatóság a 198-as rövid szám használati engedélyét 2014. szeptember 30-ig, a 197-es és a 199-es rövid számok használati engedélyét december 31-ig visszavonja - írja közleményében az NMHH.

Az NMHH rendelettervezete szerint a jelenleg használatban lévő 198-as telefonszámon hangbemondással is figyelmeztetik majd a fogyasztókat a változásra.

A hatályos EU-rendelkezések előírják a tudakozó szolgáltatás rendszeres felülvizsgálatát, így az NMHH rendelete szerint a most aláírt szerződés három évre szól. A 2014. augusztus 1-jén életbe lépő megállapodást követően az Invitel bekéri és összegyűjti a többi telekommunikációs vállalatnál meglévő előfizetői adatokat, az adatbázisokat pedig a minőségi szolgáltatás biztosítása érdekében határidőre naprakésszé teszi.

HOZZÁSZÓLÁSOK