Az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) szerint az elévülést nem szakítja meg a követelés teljesítésére irányuló felszólító levél. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg korábban az elévülési időt minden írásbeli felszólítás megszakította, és az elévülési idő így minden alkalommal 5 évvel hosszabbodott, ez a lehetőség mostantól már nem él. A tartozás behajtására irányuló peres eljárást viszont 5 éven belül meg kell indítani.

Lényeges változás továbbá a cégvezetők és -tulajdonosok felelősségi körének kiszélesítése. A cégvezetők és -tulajdonosok kockázatos üzleti döntéseikért ugyanis saját vagyonukkal felelnek, így mostantól akár ellenük is kezdeményezhető fizetési meghagyás a cég tartozása miatt.

A Ptk. további újítása, hogy nem követeli meg a tartozás írásbeli elismerését. Ilyen értelemben például már a részletfizetés megkezdése - mint ráutaló magatartás - is egyértelműen a tartozás elismerését jelenti. Az új Polgári törvénykönyv rögzíti továbbá a 2013. július 1. óta érvényben lévő európai direktívát is, miszerint a gazdasági élet szereplői közötti szerződések esetén a leghosszabb fizetési határidő 60 nap lehet, amitől eltérni csak kivételesen indokolt esetben lehet.

Ezekkel a változásokkal miden hazai cégnek érdemes tisztában lennie, hiszen mostantól komoly kockázatot vállalnak azok, akik üzletmenetüket továbbra is késve fizetéssel, valamint az indokoltnál hosszabb fizetési határidővel tartják fenn - figyelmeztetett Felfalusi Péter, az Intrum Justitia Zrt. vezérigazgatója.