Jó, ha tudja: változtak a pénzbehajtás szabályai

A 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári törvénykönyv (Ptk.) számos új szabályt hozott a gazdasági társaságok számára. Az újonnan bevezetett módosítások egyik sarkalatos pontja az elévülés szabályainak szigorítása.
Napi.hu, 2014. március 17. hétfő, 15:18
Fotó: Napi.hu

Az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) szerint az elévülést nem szakítja meg a követelés teljesítésére irányuló felszólító levél. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg korábban az elévülési időt minden írásbeli felszólítás megszakította, és az elévülési idő így minden alkalommal 5 évvel hosszabbodott, ez a lehetőség mostantól már nem él. A tartozás behajtására irányuló peres eljárást viszont 5 éven belül meg kell indítani.

Lényeges változás továbbá a cégvezetők és -tulajdonosok felelősségi körének kiszélesítése. A cégvezetők és -tulajdonosok kockázatos üzleti döntéseikért ugyanis saját vagyonukkal felelnek, így mostantól akár ellenük is kezdeményezhető fizetési meghagyás a cég tartozása miatt.

A Ptk. további újítása, hogy nem követeli meg a tartozás írásbeli elismerését. Ilyen értelemben például már a részletfizetés megkezdése - mint ráutaló magatartás - is egyértelműen a tartozás elismerését jelenti. Az új Polgári törvénykönyv rögzíti továbbá a 2013. július 1. óta érvényben lévő európai direktívát is, miszerint a gazdasági élet szereplői közötti szerződések esetén a leghosszabb fizetési határidő 60 nap lehet, amitől eltérni csak kivételesen indokolt esetben lehet.

Ezekkel a változásokkal miden hazai cégnek érdemes tisztában lennie, hiszen mostantól komoly kockázatot vállalnak azok, akik üzletmenetüket továbbra is késve fizetéssel, valamint az indokoltnál hosszabb fizetési határidővel tartják fenn - figyelmeztetett Felfalusi Péter, az Intrum Justitia Zrt. vezérigazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homerosz, 2014.03.17 16:32

vajon a szektás korcsok gyöngye felfogta azt, hogy az elévülés a NAV adótartozások esetében is ennek megfelelően módosult???

tuti, hogy nem... ahhoz hülye!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.17 16:28

az elévülés szabályainak szigorítása.


..helyes ,24 éves késés !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ABCYQ, 2014.03.17 15:47

Olyan tőrvényt is kellene alkotni,hogy egy kormány önhatalmulag ne köthessen
népszavazás kezdeményezése nélkűl,az ország egész lakosságára veszélyes üzleteket-megállapodásokat egy másik országgal.Gondolok itt a Paksi atomerőművel kapcsolatos orosz megállapodásokra.

Nemzetközi jogászokkal fel is lehetne venni a kapcsolatokat,és orbán viktort bíróság elé kellene állítani.Mert ehhez semmi joga nem volt,és nem is kapott senkitől sem felhatalmazást!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html