Jó hír a bankkártyával fizetőknek

Nyertek a bankok a bíróságon a GVH-val szemben egy versenyjogi ügyben, így elhárult annak a veszélye, hogy esetleg növekedjen a bankkártyás fizetésekhez kapcsolódó intercharge díj, amit nyilván a vásárlóknak kellett volna állniuk.
Komócsin Sándor, 2017. április 26. szerda, 08:38
Fotó: Napi.hu

A Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletében a bankoknak adott igazat a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) szemben egy még 2008-ban indított ügyben - írta a Világgazdaság. A GVH szerint versenykorlátozó a pénzintézetek és a két nagy kártyakibocsátó intézkedése, miszerint minden bankra egységesen alkalmazandó bankközijutalék-mértéket szabtak meg.

A pénzintézetek az MNB támogatásával a kilencvenes évek közepén létrehozták a Bankkártya Fórumot, amelynek az volt a feladata, hogy meghatározza a bankkártyás fizetések után a kibocsátó bankoknak járó  jutalékot, azaz az úgynevezett intercharge díjat (MIF). Ez ugyan némi versenykorlátozó hatással jár, ám ezzel egyidejűleg hozzájárult a rendszer stabilitásához.

A bíróság most megállapította, hogy a GVH csak az előbbivel foglalkozott, az utóbbit figyelmen kívül hagyta. Nem foglalkozott azzal sem, hogy a bankok megítélése szerint a megállapodás hiányában a bizonytalan piacon magasabb is lehetne a MIF a jelenleginél. Emellett a kibocsátók közti verseny az ügyfelekért az egységes MIF mellett szabadon folyhat.

A döntés nyomán a hivatalnak közel kétmilliárd forint bírságot kell visszafizetnie a bankoknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2017.04.26 13:52

Tisztázzunk valamit!
Rezsiket csökkentő kormányunk annyira meg akart védeni bennünket a költségektől, hogy ez ellen a bankok védtek meg minket.
Aki ezt érti Németh Szilárdtól kap egy puszit homlokára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html