Jó hír a cégeknek: garancia az uniós pályázatokhoz

Mától pályázati biztosítékot ad az EU-s támogatást elnyert vállalkozásoknak a Hitelgarancia Zrt. - közölte a társaság. A 10 millió forintnál nagyobb összeget elnyert pályázóknak ugyanis pályázati biztosítékot kell felmutatniuk arra az esetre, ha nem teljesítenék a támogatás feltételeit és ezért vissza kellene fizetniük a támogatás összegét.
NAPI Online, 2007. október 18. csütörtök, 12:00
Fotó:

A Garantiqa termékcsalád legújabb tagja, a Pályázati Garancia azoknak a vállalkozásoknak kínál a bankgaranciákkal versenyképes megoldást, amelyek EU-s támogatást nyernek el, és ennek visszafizetésére biztosítékot kell mellékelniük a pályázathoz. A társaság hirdetménye szerint a garancia díja a támogatási összeg 1,5-2 százaléka között mozoghat. A pályázati szakaszban a Hitelgarancia Zrt. szándéknyilatkozatot ad a pályázónak.
A pályázat benyújtása előtt még nem terheli garancia díj a vállalkozásokat, azt csak a nyertesekkel megkötött szerződések alapján kell megfizetni - nyilatkozta Radnai György a Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója.

A 10 millió forintnál nagyobb összegű támogatást elnyert pályázók esetében a szerződés megkötésének elengedhetetlen feltétele a pályázati garancia, mint biztosíték nyújtása. A támogatási összeg folyósítása csak abban az esetben engedélyezhető, ha a biztosítékok a támogatási szerződésben foglaltak szerint rendelkezésre állnak. Abban az esetben ugyanis, ha a támogatási feltételeket a pályázó nem tudja teljesíteni, a kamattal terhelt támogatási összeget vissza kell fizetnie. Erre vállal kezességet a Hitelgarancia Zrt.
Az új termék bevezetése a Hitelgarancia Zrt. életében komoly változást hozott, hiszen a társaság eddigi működése során nem a garanciát igénybevevő vállalkozásokkal, hanem a hitelt vagy más finanszírozást nyújtó bankokkal, faktor- vagy lízingcégekkel állt kapcsolatban. "Ez új helyzet, aminek sikeres kezeléséhez megerősítettük az ügyfélszolgálatot és a hitelbírálatot" - mondta Radnai György.

HOZZÁSZÓLÁSOK