Elkészült a Mol Zalai Finomítójában az évi húszezer tonna gumibitumen gyártására képes új üzem - írja a Magyar Nemzet. A gumibitumenből készült utak tartósabbak, mivel kisebb a kátyúk és nyomvályúk kialakulásának esélye a hagyományos bitumennel készült utakhoz képest. Az új üzem naponta 96 tonna gumibitument termelhet, ami éves szinten húszezer tonna útépítési alapanyagot jelent. Ebből kétszáz kilométer kétszer egy sávos új főutat lehet megépíteni.

A gumibitumen gyártásához évi háromezer tonna gumiőrleményt használnak fel, ehhez félmillió használt gumiabroncsot hasznosítanak újra. Ez a mennyiség az évente keletkező hazai gumiabroncs-hulladék nyolc-tíz százaléka. A gumibitumennel épült aszfaltutak tartósabbak, élettartamuk másfélszerese a normál bitumenből készültekéhez képest.

A gumibitumen ásványi anyaghoz való kiváló tapadása csökkenti a kátyúk kialakulásának esélyét, és nagyobb terhelhetősége miatt a nyomvályúsodási hajlam is kisebb. Mivel a kémiailag stabilizált gumibitumen a Mol szabadalma, így hasznosítási lehetőséget jelenthet a licenc értékesítése is, amelyhez az új üzem referenciát jelent. A húszezer tonna termelés a hazai útépítési bitumenigény mintegy tíz-tizenöt százalékát fedi le