Jó hír az autósoknak: nem drágul tovább a kötelező

Az idei első félévben a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves átlagdíja 31,8 ezer forint volt, ami 27 százalékkal haladja meg az előző évit - adta hírül adatait a Netrisk.hu online biztosításközvetítő cég.
Napi.hu, 2016. július 22. péntek, 15:15
Fotó: Napi.hu

A jó hír az, hogy - szemben az előző év 17 százalékos emelkedést produkáló első félévével - 2016 első felében már nem változott trendszerűen a megrendelt kgfb-szerződések átlagdíjának szintje. Sőt, az évközi kgfb-megrendelések mintegy kétharmadát jelentő azonnali (az autó tulajdonjogának megszerzésekor kötött) szerződések átlagdíja az első hat hónapos időszak során 12 százalékos csökkenést mutatott.

Az új szerződéseknél a 2016 elejéig tartó dinamikus díjemelkedést követően év közben új egyensúly állt be - magyarázza Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. A személygépkocsik immár tartósan 32 ezer forint körül mozgó átlagdíja várhatóan a következő hónapokban sem mozdul el érdemben.

Változás ugyanakkor, hogy a biztosítótársaságok egyre jobban szegmentálnak, vagyis a korábbi díjemelkedésben kevésbé érintett kategóriákban (például a kisebb teljesítményű, illetve a magas bónuszfokozatban található autóknál) ebben az időszakban észleltek komolyabb díjemelkedést. Ugyanakkor az A0 bónuszkategóriába tartozó autóknál minden teljesítményosztályban díjcsökkenés következett be, ezen belül a legmagasabb teljesítményű, 150 kW feletti csoportban két számjegyű volt a díjcsökkenés.

Az évközi szerződések többségét a jármű tulajdonjogának megszerzésekor kötik - ezt nevezik szaknyelven azonnali kötésnek. A frissen vásárolt autók tulajdonosai számára jó hír, hogy az azonnali kötések átlagdíja több mint 12 százalékkal csökkent az év eleje óta, jelenleg 35 ezer forint körüli értéken áll. Eközben az évfordulós váltások átlagdíja gyakorlatilag nem változott, annak értéke jelenleg 25,5 ezer forint körül mozog.

HOZZÁSZÓLÁSOK