Jó hírt kapott a magyar Erste

Javította az Erste Bank Hungary (EBH) több osztályzatát a Moody's, egyebek mellett a bank eszközminőségének és tőkemegfelelési mutatóinak folytatódó javulásával indokolva a lépést.
Domokos László, 2017. július 27. csütörtök, 21:00
Fotó: Reuters

A bank hosszú és rövid távú forint- és devizabetéti besorolását Ba2/Not Prime-ról Baa3/Prime-3-ra minősítette fel.

A hosszú távú betéti besorolás két fokozattal javult, és immár a befektetési ajánlású kategóriában van. Az Erste magyarországi érdekeltségének Baa3 hosszú távú betéti besorolása azonos a tavaly november óta érvényes magyar szuverén adósosztályzattal.

Az EBH forintbetéti besorolásának kilátása változatlanul további felminősítés lehetőségére utaló pozitív, a devizabetéti osztályzat kilátása stabil.

A Moody's egyidejűleg a bank alapszintű adósminőség-értékelésének (baseline credit assessment, BCA) mutatóját az eddigi b3-ról szintén két fokozattal b1-re javította, az EBH hosszú és rövid távú partnerkockázati minősítését (Counterparty Risk Assessment, CRA) Baa2(cr)/Prime-2(cr)-re emelte az eddigi Ba1(cr)/Not Prime(cr)-ről. A BCA mutatóval a Moody's az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével.

A BCA-értékelés kétfokozatú javítása - amelyre a többi osztályzati felminősítés is alapul - a Moody's indoklása szerint az EBH eszközminőségi és tőkemegfelelési helyzetének folyamatos javulását tükrözi, és azt, hogy hatévi veszteséges működés után tavaly nyereségessé vált.

A magyar Erste-érdekeltség nem teljesítő kinnlevőség-hányada tavaly decemberig 11,2 százalékra csökkent az egy évvel korábban mért 19,2 százalékról, a problémás kinnlevőség-portfolió értékesítése, illetve leírása nyomán, és annak eredményeként is, hogy a javuló gazdasági kondíciók közepette hatékonyabb lett a behajtási tevékenység - írta a hitelminősítő.

A bank nem teljesítő követelés-portfoliójának fedezettségi rátája is javult az elmúlt néhány évben, és 2016 decemberében 65 százalékos volt. A pénzintézet tavalyi nettó bevétele 43,3 milliárd forint volt, ami 2,2 százalékos átlagos eszközarányos megtérülésnek felel meg. Az egyszeri tételekhez kötődő bevételek kiszűrésével az átlagos eszközarányos megtérülés a Moody's becslése szerint 0,6 százalék lenne.

A Moody's az elmúlt hetekben - jórészt hasonló folyamatokra hivatkozva - emelte az MKB és az FHB osztályzatait is, tavaly pedig stabilról pozitívra javította a magyar bankrendszer egészének kilátását. Ehhez fűzött indoklásában a nem teljesítő kinnlevőségek arányának szektorszintű csökkenését emelte ki - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK