Jó hírt kapott az Erste Jelzálogbank

Az Erste Jelzálogbank jelzáloglevele A mínusz hitelminősítést kapott stabil kilátással a Fitch Ratings hitelminősítőtől, és ezzel jelenleg az Erste Jelzálogbank által kibocsátott jelzáloglevél rendelkezik a legjobb minősítéssel a magyar jelzálogbankok által kibocsátott jelzáloglevelek között.
Domokos László, 2017. március 17. péntek, 17:00
Fotó: Napi.hu

Ez a minősítés három kategóriával múlja felül a devizában kibocsátott hosszú lejáratú magyar állampapír BBB mínusz minősítését.

A deviza alapú fogyasztói jelzáloghitelek forintosítását követően az MNB 2016. október 1-től bevezette a jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutatót (jmm), amely hosszú forint források bevonására ösztönzi a hitelintézeteket. A mutatónak való megfelelés érdekében az Erste Bank Hungary saját jelzálogbankot alapított, az Erste Jelzálogbank pedig az újonnan alakult jelzálogbankok közül elsőként bocsátott ki jelzáloglevelet 2016. október 17-én.

A hitelminősítés megszerzése fontos lépés volt az Erste Jelzálogbank számára ahhoz, hogy a jelzáloglevél-finanszírozási piac meghatározó szereplőjévé váljon.

A hitelminősítés megszerzésétől függetlenül, de azzal egyidejűleg a Magyar Nemzeti Bank a leginkább likvid, nem állampapírnak minősülő értékpapírok számára fenntartott 'L2' kategóriába sorolta az Erste Jelzálogbank által kibocsátott jelzálogleveleket - közölte a bank.

HOZZÁSZÓLÁSOK