A Hiventures a stratupok után mostantól a kis- és középvállalatoknak is nyújt finanszírozást. A Magyar Feljlesztési Bank kockázati tőke üzletága 31 milliárd forintos kerettel indul, a befektetés mértéke esetenként 50 millió és 3,1 milliárd forint között mozoghat 10 százalék körüli éves hozammal. Az elvárt önerő körülbelül 30 százalék, ami ügyletenként változhat. A Hiventures a finanszírozott cégekben a bevett gyakorlatnak megfelelően kisebbségi tulajdonrészt szerez.

A vállalat szerint jelenleg a piacon 200-250 milliárd forint tőkebefektetési forrás érhető el, de ennek körülbelül 80-90 százaléka a startupok finanszírozását segíti, vagyis a kkv-ra kevesen fókuszálnak.

Az új üzletág célpontjai olyan vállalkozások, amik hazai és külföldi cégfelvásárlással kívánják bővíteni tevékenységüket, növelni versenyképességüket és kiaknázni a mérethatékonyságban rejlő potenciálokat, valamint amik, már kinőtték az országhatárt és külföldi országokban való befektetésben gondolkodnak.

-Az elmúlt pár hónapban hozzánk beérkező 10 ügylet nagy része a generációváltással kapcsolatos kihívásokkal küzdött. Szeretnénk, hogy ha már családon belül nem lehet megoldani az utódlást, akkor más konstrukcióban, de a vállalkozások mindenképpen magyar kézben maradjanak - mondta a Mikesy Álmos, a Hiventures vezérigazgató-helyettese.

A Hiventures portfóliójában jelenleg 300 startup van, eddig a cég 20 milliárd forintot fektetett be különböző iparágakban tevékenykedő hazai vállalatokba.