Az MKB közleménye szerint a Moody's értékelésében kiemelte: a nemzetközi szabályoknak megfelelő szanáláskor több eszközt alkalmaztak, hitelezői feltőkésítést azonban nem. Álláspontjuk szerint a végrehajtott reorganizációs folyamat az eredményes értékesítési eljárás alapjait teremtette meg.

A bank közölte: a 2014 decemberében megkezdett és következetesen végrehajtott reorganizációs folyamatnak köszönhetően jelentősen javult a nemteljesítő hitelek aránya, valamint a bank hitelportfoliója és likviditása. A Moody's megítélése szerint a hitelportfolió folyamatban lévő megtisztítása és az egyre kedvezőbb hazai működési környezet fokozatosan javítja a bank pénzügyi helyzetét - írta az MKB.

"A májusi, szintén kedvező értékelést követően a Moody's újólag megerősítette, hogy az MKB Bank jó irányba tart. A menedzsment által kialakított stratégia - amelyet az új tulajdonosok is támogatnak - biztosítja, hogy az MKB Magyarország egyik vezető bankja legyen" - idézi a közlemény Balog Ádámot, az MKB elnök-vezérigazgatóját.

Nyereségessé válhat a szektor

A Moody's Investors Service múlt héten kedden pozitívra javította a magyar bankrendszer kilátását a tavaly július óta érvényben tartott stabilról, azzal indokolva a lépést, hogy a javuló magyarországi működési környezet valószínűleg jót tesz a bankok eszközminőségének és tőkehelyzetének, és a szektor ismét nyereségessé válhat.

A nemzetközi hitelminősítő múlt kedden Londonban ismertetett 19 oldalas elemzésében kiemelte azt is, hogy a bankokkal szembeni kormányzati politika módosulása várhatóan szintén javítja a pénzügyi alapmutatókat és a bankok növekedési kapacitását. A cég szerint a devizaalapú hitelek tavalyi átváltása jelentős eszközminőségi kockázatokat távolított el a rendszerből, kivédve a forint esetleges leértékelődésének potenciális hatásait.

A Moody's múlt szerdán magyar bankokat vett felminősítési felülvizsgálat alá, miután javította a magyar gazdaság megítélését. A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy a felminősítési felülvizsgálat a K&H Bank és az MKB hosszú távú besorolásait, valamint az Erste Bank Hungary és a Budapest Bank összes osztályzatát érinti.