Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bíróság meghagyásban kötelezte az MTVA-t a csoportos létszámcsökkentés végrehajtásának felfüggesztésére - közölte Nagy Navarro Balázs, a TFSZ alelnöke.

A szakszervezet tájékoztatása szerint a bíróság - tekintettel arra, hogy az MTVA érdemi ellenkérelmet nem nyújtott be - a kereseti kérelemnek megfelelően bírósági meghagyással jogsértésben marasztalta az MTVA-t, kimondva, hogy jogszabálysértő a csoportos létszámcsökkentés, és semmis az MTVA és az ideiglenes özemi tanács között 2011. június 29-én a csoportos létszámcsökkentés tárgyában született megállapodás.

A bíróság meghagyásos végzésében pénteken döntött a TFSZ keresete alapján, amelyben az érdekképviselet annak megállapítását kérte, hogy az MTVA a leépítést jogszabályba ütközően hajtotta végre - mondta Nagy Navarro Balázs. Hozzátette: a szakszervezet azt is kifogásolta, hogy az MTVA az ideiglenes üzemi tanáccsal kötött megállapodást, ami több okból jogsértő, ezért semmis. Nagy Navarro Balázs úgy vélte: mindaz semmisnek tekinthető, ami az ideiglenes Üzemi Tanáccsal kötött megállapodás alapján történt.

Az érdekképviseleti vezető a létszámcsökkentés végrehajtásának felfüggesztésével kapcsolatban azt mondta: bár a felmondóleveleket már minden érintettnek átadta az MTVA, a felmondási eljárás még szinte egy esetben sem zárult le.

Az MTVA továbbra is azon az állásponton van, hogy a csoportos létszámleépítés indokolt volt, és annak végrehajtása jogszerűen történt - közölte az MTI-vel a határozatra reagálva az alap kommunikációs igazgatója. Szabó László azt mondta: a bíróság végzésével szemben a munkáltató jogorvoslattal fog élni. Arra a kérdésre, hogy az első fokú eljárás során az MTVA miért nem képviseltette magát, az igazgató azt felelte: a bíróság okiratok alapján dönt, így nem volt szükség a képviseletre.

Hozzátette: a csoportos létszámleépítés lezárult, mintegy 420 ember kapta meg a felmentéséről szóló okiratokat. Mint fogalmazott, a leépítés így visszafordíthatatlan, a bírósági végzés sem mondja ki, hogy vissza kellene állítani az azt megelőző állapotokat.

Szabó László az ideiglenes Üzemi Tanáccsal kötött megállapodás ügyében értetlenségének adott hangot, mert - mint mondta - két megállapodás született. Az üt-vel kötött megegyezést egy a szakszervezetekkel aláírt megállapodás követte, amelyben a TFSZ is elismerte az első megegyezés jogszerűségét. Ha ezt a bíróság semmisnek tekinti, azzal a szakszervezetek azt érik el, hogy az ezekben rögzített, összesen mintegy 500 millió forintos plusz kompenzációtól elesnek az elbocsátottak - mondta a kommunikációs igazgató.