Jogellenes kórházi gyakorlat - kiakadtak a beszállítók

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) szerint a kórházak feltételekhez kötik a konszolidáció által érintett számlák kifizetését, ami jogellenes, ezért a szervezet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) vezetőjéhez fordul.
MTI, Napi.hu, 2016. december 12. hétfő, 10:24
Fotó: Napi.hu

Az egyesület közleményében emlékeztetett arra, hogy a kórházi adósságkonszolidáció keretében a kormány által rendelkezésre bocsátott 60 milliárd forintból 45 milliárd forintot közvetlenül a (30 napon túli) beszállítói tartozások kiegyenlítésére kell az intézményeknek fordítaniuk.

Piaci visszajelzések alapján azonban úgy látszik, hogy az egyértelmű előírások ellenére ezen összegek kifizetését a kórházak további feltételekhez kötik, és az összesen mintegy 1,7 milliárd forintra rúgó kapcsolódó követelésről mondatnák le egyoldalú elvárásként a beszállítókat - tette hozzá a szervezet.

Holchacker Péter, az ETOSZ igazgatója lapunk kérdésére elmondta, az átlagosan több mint 5 hónapos kintlévőségek finanszírozási terhei, a késedelmi kamat és a költségátalány becslések szerint 1,7 milliárd forint körüli összegre rúg, erről mondatnák le a kórházak a beszállítókat.

Az ETOSZ álláspontja szerint a kormányrendeletben foglaltak egyértelműen szabályozzák a kérdést, és semmilyen jogi előírásból nem következik, hogy egy jogos követelés érvényesítését az adós fél bármilyen további feltételtől teheti függővé, másrészt kifejezetten jogellenes valamely, egyébként jogos követelésről történő lemondást követelni a teljesítés fejében. Úgy vélik továbbá, hogy mindez felveti az erőfölénnyel való visszaélés kérdését is.

Az ETOSZ hozzátette: "rendkívül aggasztónak tartja a fenti jelenséget", ezért levélben fordul a fenntartói jogokat gyakorló ÁEEK vezetőjéhez, egyben felhívja a kórházakat a jogellenes gyakorlat felszámolására, hiszen - tekintettel a január 31-i visszautalási határidőre - az intézmények a magatartásukkal, a kormány szándékával ellentétesen, akár magát a részkonszolidáció eredményességét is veszélyeztethetik.

A szervezet egyúttal felkéri az egészségügyért felelős államtitkárt, hogy a korábbi javaslataik mérlegelésével tegyen konkrét lépéseket a kórházak rendszeres eladósodásához vezető és a "beszállítók menetrendszerű megkárosítására irányuló" gyakorlat megszüntetésére - olvasható a közleményben.

A késedelmi kamat és a költségátalány megtérítéséről való lemondatás mellesleg nem új gyakorlat lenne a kórházkonszolidációk történetében, a piaci híreket azonban konkrét információk nem támaszthatják alá. Az előző, 2015-ös konszolidációnál ugyanis a beszállítókkal való megállapodásnál olyan szerződéseket írattak alá a cégekkel, amelyben a tartozás kiegyenlítés részleteit üzleti titoknak minősítették, így nem beszélhettek róla, mekkora engedményeket kellett tenniük, hogy hozzájussanak a kintlévőségeikhez.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK