A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság jóváhagyta a Vértesi Erőmű Zrt. (VÉ) és hitelezői egyezségét, ezzel jogerősen lezárta a csődeljárást - közölte a társaság. Ezzel elhárult minden jogi akadály az elől, hogy az erőmű 2014-ig további támogatás nélkül fennmaradjon. A zrt. közgyűlése tavaly augusztusban döntött a csődvédelemről, amihez a korábbi vezetés hibás döntéseiből eredő likviditási problémák vezettek - hangsúlyozza a közlemény. A VÉ korábbi vezetése 2008-ban a System Consulting Zrt. vásárlási szándékára alapozva több mint 10 milliárd forint értékben kötött áramvásárlási szerződéseket. Az áram ára azonban csökkent, a System Consulting pedig elállt a megrendeléstől, így a VÉ felmondta szerződéseit, az áramkereskedők egy része ezért indított pert ellene.Több olyan bírósági döntés is született, amely igényüket jogosnak ismerte el. Az erőmű a bíróság által megítélt összegeket nem volt képes önerőből finanszírozni, mintegy 20 milliárd forintnyi adóssága halmozódott fel.

A VÉ június elején közölte, csődeljárása a vártnál később fejeződik be, így a január végi csődegyzeségben foglalt fizetési kötelezettségeket is később teljesíti a társaság. A késedelem oka az volt, hogy az egyik hitelező fellebbezést nyújtott be a jóváhagyó elsőfokú bírósági végzés ellen, illetve a másodfokú eljárásban elfogultsági kizárási indítványt terjesztett elő a megyei bíróság ellen. A végzést a társaság szerint a 249 hitelező közül mindössze egyetlen személy fellebbezte meg.

A Vértesi Erőmű tulajdonosa a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM), amelynek elnök-vezérigazgatója, Baji Csaba elmondta, az MVM a tavalyi évet a korábbi vezetések hibás döntéseinek kiigazítására szánta, az örökség egyik legsúlyosabb eleme volt a VÉ helyzete, illetve hatalmas adósságállománya. A mostani bírósági döntéssel stabilizálódott a társaság helyzete, rendeződött a munkavállalók sorsa, és a hitelezők is megkapják járandóságukat - tette hozzá Baji, aki szerint több szakmai befektető is érdeklődött az erőműtársaság iránt, az előzetes egyeztetések folyamatban vannak. Az elnök-vezérigazgató korábbi közlése szerint egyrészt szelektív hulladékégető kialakítására, másrészt pedig az üzem megvásárlására érkeztek ajánlatok, az MVM azonban egyelőre nem gondolkodik az erőmű eladásában.

A kidolgozott reorganizációs terv szerint az erőműhöz tarozó bánya 2012, az erőmű pedig 2014 végéig működik majd, ezzel párhuzamosan a termelés a tavalyi 9,5 petajoule-ról 6 petajoule-ra csökken. Szénfillérből idén 6,9 milliárd forintra számíthat a társaság, ezt azonban az európai szabályozás értelmében csak a bányabezárásra lehet felhasználni. Baji korábban elmondta, egy jól menedzselt folyamatban a VÉ - a szénfillér-támogatással együtt - nullszaldósá, önfenntartóvá tud válni.

 

Közel hatmilliárdot kapnak a hitelezők

Az idén január végén elfogadott, és már a bíróság által is jóváhagyott hitelezői egyezség értelmében a VÉ összesen 5,6 milliárd forintot fizet hitelezőinek. A január végi hitelezői egyezségi tárgyaláson a biztosított hitelezők 100, illetve a nem biztosítottak 90 százaléka fogadta el a megtérülési ajánlatot. Utóbbiak összesen 18 milliárd forintot követelnek a társaságtól, az egyezség értelmében az összegre 30 százalékos csődajánlatot tett a VÉ. A kötelezettségek teljesítéséhez a társaság 4 milliárd forintos hitelt kap az MVM-től, az összeg törlesztését 2014 végéig, saját működéséből finanszírozza majd.