Jogerősen pert vesztett az MNB

A Transparency International Magyarország jogerősen, másodfokon pert nyert az MNB-vel szemben, egy olyan tenderrel kapcsolatban, amelyet a Századvég nyert meg meglehetősen érdekes elbírálás alapján. Ennek következményeként az MNB-nek most nyilvánosságra kell hozni a Századvég-tanulmányt, illetve annak bírálatát.
Napi.hu, 2016. július 29. péntek, 22:03
Fotó: Napi.hu

Jogerősen, másodfokon is pert nyert a Transparency International Magyarország (TIM) az MNB ellen abban a perben, amelyben az "MNB részére komplex kutatáselemzési és ezek feladatokhoz kapcsolódó kommunikációs feladatok megvalósítása" elnevezésű, 2015. évi közbeszerzés iratainak kiadását kérte. A pályázaton a Századvég-alapítvány (3 évre) 1,8 milliárd forintos árajánlatával nyert a Kopint-Tárki Zrt. és a Tárki Zrt. vezette konzorcium 1,2 milliárdos ajánlatával szemben - adta hírül a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet és a civil szervezet a honlapján.

A jogerős ítélet értelmében az MNB-nek az ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül ki kell adnia mind a Századvég mintatanulmányát, amelynek magas pontszámaival a közbeszerzést megnyerte, mind a közbeszerzés döntési eljárása keretében készült dokumentumokat, jegyzőkönyveket.

Mi ez az egész?

Ahogy azt tavaly a Napi.hu is megírta, az egész történet abból indult, hogy az MNB 2015. február elején közzétette közbeszerzési felhívását. A március 11-i benyújtási határidőig ketten jelentkeztek, a kormányközeli Századvég Politikai Iskola Alapítvány, valamint a Kopint-Tárki és a Tárki alkototta konzorcium. Az MNB április 30-án a Századvéget hirdette ki győztesnek, 3 évre, 1,8 milliárd forintért.

Ezt követően a Kopint-Tárki iratbetekintést kért az MNB-től, és ez alapján megállapította, hogy a Századvég mintatanulmánya sem formai, sem tartalmi szempontból nem felel meg a kiíró által a tenderdokumentációban előírt feltételeknek.

A Kopint-Tárki vezette konzorcium előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be az MNB-nek, amelyben egyenként kitért a szakmai értékelés szempontjaira. Formai szempontból azt a kérdést tette fel, hogyan adhatott maximális pontszámot az MNB a Századvég dolgozatára, ha abban egyetlen, a megadott időszakban megjelent forrás felhasználására sem került sor, holott ez előírás volt.

Az MNB a válaszában visszautasította a Kopint-Tárki valamennyi vitakérdését, amelyekből a Kopint-Tárki kiemelt néhányat. Erről bővebben itt olvashat.

Ezt követte a TIM pere, amelyet most másodfokon is megnyert a civil szervezet, így ennek köszönhetően nyilvánosságra kerülhetnek ezek a dokumentumok is.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

teuton, 2016.08.02 10:40

Nit kell ezen csodalkozni, hiszen Onaisztanban minden igy müködik! Tender? Csak azert, mert ezt irja elö a törveny, aztan pedig szabad rablas van! Szakmailag megalapozatlan tanulmany, a feltetelekneknem megfelelö nyertes, 50%-kal magasabb ar, mint a vesztese? Na es??? Ilyen egy illiberalis kezivezerlesü versenygazdasag! Hogy ennek a versenyhez semmi köze? Kinek mi köze hozza! Hiszen a köz penzeröl van csak szo, es ezt korlatlanul lehet 2/3-dal barmire kiadni, ha a megfelelö reszesedes visszacsorog belöle a sajat zsebbe...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.07.30 08:41

MIndenről trianon tehet, ez hozta a magyarságot nemzedékekre olyan frusztrált herlyzetbe, amit jól felkészült szélhámosok zászlóként lengetve az ország lerablására tudnak kihasználni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.07.30 04:34

Semmi jelentosege. A penz szepen kitalicskazzak a haveroknak/rokonoknak. A legrosszabb esetben kiszabnak rajuk valami buntetest, de azt ugysem sajat zsebbol kell allniuk, hanem kozpenzbol. Egyeb kovetkezmeny nincs. Ahogy az okirathamisitasi ugyben sem volt, vagy valaki hallott olyasmit, hogy vezetoszaron viszik el egymas utan az MNB vezetoseget?
Magyarisztanban barmit lehet. A fideszeseknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html