Jogsértésekkel vádolják a hazai Tescót (a cég reagálásával frissítve)

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) szerint a Tesco áruházlánc vezetése továbbra is jogsértő módon akadályozza a helyi szakszervezet működését.
NAPI, 2010. június 18. péntek, 15:11
Fotó:

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: legutóbb az érdekképviselet alelnökét nem engedték be a telephelyekre.

A Ligához tartozó szakszervezet azt kifogásolja, hogy Mislai Istvánt, a KDFSZ nemrég megválasztott alelnökét - aki egyben a Tesco Global Áruházak Zrt. munkaügyi vezetője - szakszervezeti szerepvállalása óta a cég vezetése gyakorlatilag az összes telephelyről kitiltotta. Bubenkó Csaba hozzátette: tudomásuk van egy olyan, a cég menedzsmentjének szóló belső utasításról is, amely szerint a szakszervezeti alelnökkel sem szóban, sem írásban nem lehet kapcsolatot tartani.

Emlékeztetett: "az elmúlt közel fél évben négy szakszervezeti tisztségviselőt mondvacsinált indokkal rúgtak ki rendkívüli felmondással". Hozzáfűzte: a szakszervezet folyamatosan kifogásokkal él a munkáltató intézkedéseivel szemben, jelenleg 11 ilyen kifogás van a munkáltatónál, és további 5 bírósági per van folyamatban az érdekképviselet és a Tesco között.

Bubenkó Csaba hangsúlyozta: a KDFSZ továbbra is a tárgyalásos megoldás híve, ugyanakkor nem tolerálja a munkáltató jogsértéseit.Mislai István a sajtótájékoztatón elmondta: azért lépett be a szakszervezetbe, mert szolidáris a munkavállalókkal, és nem tudta elfogadni a Tesco munkáltatói gyakorlatát. Az alelnök beszélt arról is, hogy jelenleg munkaügyi vezetőként még alkalmazásban áll a Tescónál, de függetlenített szakszervezeti tisztségviselőként a szakszervezet munkaidő-kedvezményt biztosít számára, így gyakorlatilag munkakörében nem kell munkát végeznie.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: fel kell számolni az anomáliákat, és a Liga támogatja ebben a KDFSZ-t. Hozzáfűzte: szinte egyedülálló esemény Magyarországon, hogy egy országos munkaügyi vezető "átlép" a szakszervezet oldalára, és onnan képviseli tovább a munkavállalók érdekeit.

Amint arról korábban beszámoltunk, június elején a Tesco és a szakszervezet két érdekképviseleti tisztségviselő rendkívüli felmondása miatt került egymással vitába. Gaskó István akkor azt mondta: a Tesco jogellenesen járt el, amikor megszüntette a KDFSZ elnökének és egyik tisztségviselőjének munkaviszonyát. Az áruházlánc szerint ugyanakkor jogszerűen jártak el az elbocsátáskor, mert a szakszervezeti vezetők etikátlanul, tisztességtelenül viselkedtek, és olyan súlyos jogsértést követtek el, amely megakadályozta munkaviszonyuk további fenntartását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.06.18 16:53

A gyarmatosító brittek nem kedvelik különösebben ha a szipolyok fellázadnak !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html