Jogtalanságot lát az OMV a Molnál

Az OMV összeállította a magyar olajvállalat közgyűlésére vonatkozó javaslatait.
NAPI Online, 2008. február 26. kedd, 12:50
Fotó:

Az OMV elsősorban azt próbálja szorgalmazni, hogy a Mol által a közelmúltban kötött sajátrészvény-csomagok átruházására vonatkozó megállapodásokat szüntesse meg. A Mol az MFB Investtel, az OTP Bankkal, a BNP Paribas-val, a Magnolia Finance Ltd-vel., és a CEZ-zel kötött megállapodásai mindegyikében valamilyen formában megőrizte az érintett részvények feletti ellenőrzését. A vonatkozó magyar és európai jogszabályok szövege és szelleme alapján tehát ezen részvények valójában saját részvények és ekként is kezelendőek.

E megállapodások körüli transzparencia hiánya sérti a Mol részvényeseinek - többek között az OMV-nek - érdekét, továbbá jelentősen aláássa a MOL vállalatirányítási rendszerét. A MOL tőkeszerkezete ezen megállapodások eredményeképpen nehezen áttekinthető, mivel ezen szerződések mindegyike olyan összetett struktúrát takar, amely megakadályozza a befektetőket abban, hogy világos képet alkossanak arról, hogy a megállapodások által érintett részvények valódi részesedést megtestesítő részvényeknek, hitelviszonyt megtestesítő értékpapíroknak, esetleg hibrid pénzügyi instrumentumoknak minősülnek-e - áll az OMV javaslatának indoklásában.

Ezen részvények megszerzését követően az Igazgatóságnak haladéktalanul Rendkívüli Közgyűlésösszehívását kell kezdeményeznie, továbbá javasolnia kell a társaság jegyzett tőkéjének azonnalileszállítását annak érdekében, hogy a Társaság összes saját részvénye bevonásra kerüljön.Az említett megállapodások az iránymutató nemzetközi vállaltirányítási elveknek sem felelnek meg.

Úgy tűnik, hogy a Mol Igazgatósága azért kötötte ezeket a szerződéseket, és a Társaság vagyonátabból a célból használta fel, hogy a Társaság fölötti irányítást a Mol független részvényeseitől, azaz aTársaság végső és kizárólagos tulajdonosaitól megszerezze. Ezen ügyletek semmiképpen semtekinthetőek a részvényesek érdekében állónak - érvelt az OMV.

HOZZÁSZÓLÁSOK