Jöhet a gáz Szlovákiából Magyarországra

Március 27-én átadják a Szlovákiát és Magyarországot összekötő földgázvezetéket.
MTI-Eco, 2014. március 22. szombat, 12:42
Fotó: Reuters

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek pénteki tanácskozását követő nyilatkozatában egyebek mellett megerősítette: álláspontja az, hogy a versenyképesség kulcsa a jövőben az energia ára lesz. Közölte, hogy március 27-én adják majd át Szada közelében a Szlovákiát és Magyarországot összekötő földgázvezetéket, amelyet uniós támogatással építettek meg.

A beruházó Magyar Gáz Tranzit Zrt. korábbi tájékoztatása szerint az új gázvezeték növeli Magyarország és a régió ellátásbiztonságát, erősíti Magyarország tranzitszerepét és hozzájárul a hazai gáztárolók előnyösebb kihasználtságához. Az összesen 111 kilométer hosszú, kétirányú, 75 bar nyomású csővezeték magyarországi szakasza 92 kilométer hosszú lesz, két végpontja Vecsés és Balassagyarmat.

A tervek szerint az új földgázvezeték kapacitása szlovák-magyar irányba 500 ezer köbméter/óra, mintegy 4 milliárd köbméter/év. Magyar-szlovák irányba pedig 200 ezer köbméter/óra, mintegy 1,6 milliárd köbméter/év lesz a kapacitás. A későbbiekben igény szerint lehetőség lesz a kapacitások és a tranzitlehetőségek további növelésére.

A magyar-szlovák gázvezeték a kelet-közép-európai észak-déli gázfolyosó fontos elemeként összeköttetést biztosít majd a nemzeti földgázvezeték-rendszerek között Lengyelországtól Horvátországig.

A gázfolyosó révén új gázforrások - horvát és lengyelországi cseppfolyós földgáz, illetve palagáz - is elérhetővé válnak a régió piacai számára, így a vezeték jelentősen hozzájárul Közép-Európa energetikai ellátásbiztonságának növeléséhez, az ellátási útvonalhálózat diverzifikálásához, az egyoldalú gázfüggőség csökkentéséhez.

A Magyar Gáz Tranzit Zrt. két meghatározó tulajdonosa az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az MFB Invest Zrt. azonos, egyenként 49,98 százalékos tulajdoni hányaddal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.03.22 20:17

..jó hír ...,de miért most ??...és az elmúlt 25 év ???...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kasszandra, 2014.03.22 18:21

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html