A Napi Gazdaság cikke

A Pénzügyminisztérium (PM) még decemberben írt ki pályázatot első kategóriás kaszinó üzemeltetésére a közép-magyarországi régióban. Az első kategóriás kaszinó fogalmát pár éve vezette be a szerencsejáték-törvény, és olyan kaszinókomplexumot takar, amilyen még nem létezik Magyarországon. Az első és egyetlen ilyen koncessziót az osztrák határ mentén épülő bezenyei Eurovegas kapta meg, ám a beruházás kivitelezése tolódik. Az első kategóriás kaszinó legalább 1500 nyerőgéppel és száz játékasztallal rendelkezik. A decemberben kiírt pályázatot a meghirdetést követően a pénzügyi tárca visszavonta, ugyanis a reménybeli - egyetlen - koncesszor még nem tudott pályázatot beadni. (Ezeket az óriáskaszinós pályázatokat csak akkor hirdetik meg, ha arra van előzetes jelentkező.)
Újsághírek szerint egy izraeli érdekeltségű befektető szeretett volna Budapesten egy óriáskaszinót építeni, ám erre nem volt lehetőség a szerencsejáték-törvény szerint, ekkor ajánlották a befektetők figyelmébe a közép-magyarországi régiót, ahol végül Velencét választották. A PM decemberben ki is írta a pályázatot, ám azt gyorsan visszavonta, amit technikai okokkal magyarázott, valójában a befektetőnek még nem sikerült birtokon belül kerülnie a kiválasztott telkeken.
A megismételt pályázat hasonló feltételeket tartalmaz: a kiírás szerint a koncesszió időtartama húsz év, a koncessziós díj legkisebb összege pedig évente legalább 900 millió forint. Magyarországon jelenleg öt játékkaszinó működik: kettő Budapesten, egy-egy Sopronban, Győrben és Kecskeméten. Utóbbi két létesítmény állami monopóliumban, a másik három koncesszióval működik.