Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Horváth István kifejtette: az egyeztetések lezárását követően a javaslat április végéig kormány elé kerül. Mint elmondta, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter bízta meg őt azzal, hogy a tárca javaslatáról egyeztessen az NGM-mel. A nemzetgazdasági tárca a javaslat lényegével egyetért a miniszteri biztos szerint.

Horváth István kifejtette: a Vidékfejlesztési Minisztérium javaslata szerint a TEAOR-számokkal jól lehatárolt, a sertéságazathoz kapcsolódó termékköröknél tervezik bevezetni az ötszázalékos áfakulcsot, így például az élősertés, a félsertés, a takarmány vagy a szójadara esetében.

A miniszteri biztos elmondta: ezek a termékek az ágazat és a költségvetés szempontjából átmenő tételeket jelentenek, hiszen az ágazat szereplői befizetik, majd visszaigénylik a forgalmi adót. Hozzátette: a költségvetésben jelentős kiesést a 27 százalékos áfa ötszázalékra mérséklése nem okoz, miközben a minimális áfa kifehéríti az ágazatot, kiszűri az áfát jogosulatlanul visszaigénylőket. Az új adókulcs bevezetése növeli a hazai sertéstermelők versenyképességét, a húsüzemek többsége ma azért vásárol külföldön félsertést, mert nem kell megfinanszírozni a 27 százalékos áfát - hangsúlyozta.

Horvát István hozzáfűzte: a nem áfakörös termelők esetében a kompenzációs felár több mint öt százalék, ami adott esetben okozhat kiesést a költségvetésben, erről még nem zárultak le az egyeztetések, azonban az új rendszer hozadéka jóval meghaladja a kompenzációs felárból adódó kiesést.