A félévkor történt zuhanást követően visszakorrigált a hazai kkv-k beruházási hajlandósága. Jelenleg minden második vállalkozás tervez valamilyen fejlesztést, amellyel magunk mögött hagytuk az egy évvel ezelőtti mélypontot (34 százalék), és amely erőteljes javulást mutat az előző negyedévhez (44 százalék) képest is. Azt is látni kell azonban, hogy az utóbbi két évben nem sikerült tartósan 50 százalék felett tartani a vállalkozások fejlesztési szándékát - értékelnek a kutatásban. A célokat tekintve - hasonlóan az előző negyedévhez - a gépek, berendezések fejlesztése áll az élen (21 százalék), épphogy megelőzve a több éven át elsőbbséget élvező informatikai beruházásokat (20 százalék), míg a gépjárműflotta korszerűsítésére a cégek 15 százaléka készül.

Agrárberuházások a láthatáron

A különböző ágazatok beruházási hajlandóságában nagy mozgások történtek az előző negyedévhez képest. Az ipari és a szolgáltató szektor az átlaggal közel azonos arányban - 53, illetve 52 százalék- készül bővíteni. Előbbinél ez 7 százalékpontos visszaesés, utóbbinál viszont figyelemre méltó, 15 százalékpontos ugrás. Legnagyobb arányban az agrárium készül fejleszteni, annak ellenére, hogy 63 százalékról 59 százalékra csökkent beruházási szándékuk. A legvisszafogottabb a kereskedelmi szektor, holott 38 százalékról 43 százalékra javult beruházási kedvük. A mezőgazdasági és az ipari cégek a gépek, berendezések korszerűsítésére fókuszálnak, a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban viszont az IT fejlesztések állnak az élen.

A tevékenységi kör mellett a vállalkozás mérete is meghatározó tényező: míg a mikro-és kisvállalkozások 49 százaléka készül fejleszteni, addig a középvállalkozásoknál ez arány már 59 százalék.

A GfK piackutató segítségével készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A kutatásában a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják.