Eredményes volt a MÁV-Start Zrt. és a GYSEV Zrt.  motorvonatok beszerzésére közösen indított közbeszerzési eljárás, amelynek  nyertese a Stadler Bussnang AG.  A tervezetten KÖZOP-forrásból megvalósuló beszerzés révén a következő években 42 plusz hat új villamos motorvonat állhat folyamatosan forgalomba, az ország több vasútvonalán. A beruházás értékét nem hozták nyilvánosságra, de a kormány korább 85 milliárdos összegről döntött. A beruházás uniós forrásból valósul meg, a KÖZOP-forrás biztosításával kapcsolatos előkészítő munka folyamatban van.

A MÁV-Start Zrt. és a GYSEV Zrt. közös ajánlatkérőként tavaly novemberben indított nyílt közbeszerzési eljárást villamos motorvonatok beszerzésére. Ennek keretében a MÁV-START 42 darab, a GYSEV 6 darab egyáramnemű, részlegesen alacsonypadlós regionális villamos motorvonatot kíván beszerezni, melyek legalább 200 ülőhelyesek, óránként 160 kilométeres sebességűek, akadálymentesek. A motorvonatok szállítási véghatárideje 2015. szeptember 30.

A közbeszerzési eljárás ajánlattételi szakaszának lezárásáig, 2013 január 3-ig a tenderdokumentációt kiváltó nyolc gazdasági szereplőből egy pályázó, a Stadler Bussnang AG tett ajánlatot.  A február 26-i eredményhirdetést követően a nyertes pályázóval harminc napon belül kell megkötni a szállítási szerződést.