A napokban az MKB megszabadult a Mammut budapesti bevásárlóközpont létesítéséhez sok éve nyújtott hitelétől, pontosabban az annak fejében bejegyzett jelzálogjogról - értesült a lap.

Hogy mekkora összegről van szó, nem tudni, csupán azt, hogy a Mammut Szolgáltató Zrt.-től tavaly év végén összesen 69 milliárd forint hitelt követelő banki konzorcium vezetője az MKB volt. Egyik tagja pedig az OTP Bank, melynek könyveiben továbbra is szerepel a Mammut-hitel - tájékoztatta a lapat a bank. Az MKB pedig "nem kíván piaci híreket kommentálni."

A Mammut-hitel jelzálogjogát az amerikai Lone Star magántőke-társaság vehette meg, melynek 1995 óta gründolt 15 befektetési alapja 60 milliárd dollárt vonzott. Az MKB eredetileg csak a Deutsche Bankkal közösen adott - fele-fele arányban - hitelt a bevásárlóközpont megépítéséhez a Mammut Szórakoztató Központ Fejlesztő és Szolgáltató Kft.-nek, még 2000 májusában, 91 millió német márka értékben (1 márka akkor 134 forintot ért), 22 éves lejáratra. E hitel egészült ki újabbakkal, majd duzzadt évről évre.