Nagy többséggel elfogadta az Elmű és az Émász ma tartott közgyűlése az egyetemes szolgáltatói tevékenység átruházását közös társaságukra az Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt.-re. A közös társaságot a két áramszolgáltató augusztus végén hozta létre, abból a célból, hogy ezután az végezze az egyetemes szolgáltatással kapcsolatos feladatokat.

Az Elmű és az Émász ugyanakkor egyetemes szolgáltatói engedélyének visszavonására irányuló kérelmet nyújt be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz.

A közgyűlések felhatalmazták a két cég igazgatóságát, hogy meghozzanak minden olyan döntést, megtegyenek minden olyan nyilatkozatot és aláírjanak minden olyan okiratot, amely szükséges az intézkedések végrehajtásához.

A gázpiac után az árampiacon is megjelenik az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. 2016 januárjában. Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára szeptember elején azt mondta, tartani tudják a tervezett ütemezést, a kormány és az RWE májusban aláírt szándéknyilatkozata alapján egyebek mellett átveszik az Elmű-Émász egyetemes szolgáltatási üzletágát.