Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A Malév Zrt. f. a. volt dolgozói teljes követelésének összege − a felmondási idő, a végkielégítések és a szabadságok megváltása − a járulékokkal együtt mintegy 7,3 milliárd forint, melyből 1,74 milliárd forint munkaadói járulékfizetési kötelezettség. (Korábban a tárcavezető ezt az összeget 6 milliárd forintra becsülte − Napi Gazdaság Online, 2012. június 18.) Ezek kielégítésére a felszámolási eljárás szabályai szerint van lehetőség − derül ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter válaszából, amelyet Ferenczi Gábor jobbikos országgyűlési képviselő írásos kérdésére adott a napokban. A csoportos létszámleépítés 1021 munkavállalót érint.

A követelés kimagasló mértékének oka, hogy a Malév volt munkavállalói kiemelkedően magas átlagbért kaptak. A cég dolgozóinak a 2012. márciusi bérek, valamint az áprilisi és az időközben esedékessé vált felmondási időre járó átlagkereset, végkielégítés, szabadságmegváltás fedezésére a Bérgarancia Alapból mintegy 800 millió forint jutott. A felszámoló számításai szerint az áprilisi, még esedékes bérek kifizetése után a munkaviszony-megszüntetéssel kapcsolatos járandóságok fedezetére az alapból − az egyéni korlátok miatt − 100-150 millió forint áll rendelkezésre.

Mivel a bérgarancia összege személyenként legfeljebb bruttó 1,013 millió forint lehet, a kiemelkedően magas átlagbérek miatt egyes munkavállalók már a márciusi bérüket sem kapták meg teljes mértékben (23 fő érte el az egyéni limitet). Az összesítés szerint a bedőlt légicég munkavállalóinak átlagbére a február 3-i leálláskor 651,7 ezer forint (1024 jogviszony alapján), míg a pilóták átlagbére 1,53 millió forint (229 jogviszony alapján), a teljes munkaidős légiutas-kísérőké 429,2 ezer forint (163 jogviszony alapján), míg a nem hajózóké 404,5 ezer forint (578 jogviszony alapján) volt.

A kormány a lehetőségein belül mindent megtesz a létszámleépítésben érintett dolgozók mielőbbi új munkahelyhez jutása érdekében − írta a miniszter. A csoportos létszámleépítés bejelentése óta a fővárosi munkaügyi központ az ügyet megkülönböztetetten kezeli. Az eddig megtartott rendezvényekre igyekeztek olyan munkáltatókat meghívni, amelyek az érintettek képzettségének, munkagyakorlatának megfelelő állásokat tudtak kínálni, s további munkáltatók felkutatása és megszólítása is folyamatban van. Az érintettek mielőbbi ismételt munkába helyezése érdekében a kormány is áttekintette a lehetőségeket. A támogató programokhoz az Új Széchenyi terv pályázatai biztosíthatnak forrást. Azoknak, akik rövid időn belül nem tudnak elhelyezkedni, a Támop 1.1.4-es projekt keretében vállalkozóvá válási támogatással, szükség esetén képzéssel tudnak segíteni.