Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az étlapáfa (éttermi szolgáltatás áfája) január 1-től 18 százalékra csökkent a korábbi 27 százalékról. A szabály szerint csak az étteremben helyben fogyasztott ételre vonatkozik az alacsonyabb kulcs - ez ugyanis szolgáltatás. Ha elvitelre lesz, akkor 27 százalék, mégpedig azért, mert a szabály szerint ebben az esetben termékeladásról van szó.

Plázaebédlő 18 százalék, büfé 27 százalék

Az alacsonyabb áfa csak ott alkalmazható, ahol a kiegészítő szolgáltatások (például kiszolgálás, teríték és a tisztaság biztosítása) az adószabály számára is étteremmé teszik a helyet. Nagyon leegyszerűsítve az számít étteremnek, amely a KSH-besorolás alapján is az, valamint vannak például székek, asztalok, valamint leszedik az asztalt, azaz biztosítják a tisztaságot.

A bevásárlóközpontok ebédlői is lehetnek alacsonyabb áfások, annak ellenére, hogy nem feltétlenül az ételeket eladó éttermek tartják tisztán a helyet, hanem mondjuk az bevásárlóközpont üzemeltetője. Ugyanakkor egy piaci büfé hiába árul helyben készített ételt, nincsenek túlsúlyban a kiegészítő szolgáltatások, ezért ebben az esetben marad a 27 százalékos áfa. Ahogy akkor is 27 százalék az áfa, ha elvitelre kérik az ételt, mert ebben az esetben a szabályok szerint termékeladásról van szó (nem pedig szolgáltatás nyújtásáról).

Mi lesz a maradékkal?

Vannak a köztes megoldások: ha egy étteremben vagy cukrászdában a vendég elvitelre kér valamilyen ételt vagy süteményt, ám időközben meggondolja magát, és mégis ott helyben kicsomagolja és elfogyasztja, akkor is a magasabb áfát kell fizetni.

Fordított helyzetben, amikor az étteremben vagy cukrászdában fogyasztott ételből marad valamennyi és szeretnék elvinni a vendégek, akkor az alacsonyabb, 18 százalékos áfakulcs érvényes az ételmaradékra - derül ki a NAV és a Nemzetgazdasági Minisztérium Bukszának adott válaszából. A szabály ugyanis a szándékot nézi, tehát, hogy kifejezetten becsomagolva elvitelre kérik az ételt vagy helyben szeretnék megenni.

A menzákon marad a 27 százalék

Az étlapáfa csökkentése nem érinti a munkahelyi étkezdéket és a gyermekétkeztetést, ezekre továbbra is a 27 százalékos áfa terheli.

Arra, hogy utóbbiak miért nem kapták meg az alacsonyabb áfakulcsot Tállai András, a nemzetgazdasági tárca parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára Mesterházy Attila szocialista képviselő parlamenti írásbeli kérdésére válaszolva közölte, hogy ez a lépés nem fért volna bele a költségvetés mozgásterébe.