Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Fejlesztési Bank égisze alatt működő Budapest Bank-csoport a deviza jelzálog- és autóhitel elszámolás miatti állománycsökkenés következtében jelentős összegű értékvesztést szabadított fel, ami javította céltartalék-képzését (-2,342 milliárd forint), és növelte a bank féléves eredményességét. Eltekintve a devizahiteles elszámoláshoz köthető összegektől, az előző év azonos időszakához képest szinten maradt az üzleti tevékenységhez kapcsolódó értékvesztés-képzés. Fontos eredmény a kulcs szegmensekben, így elsősorban a befektetési szolgáltatások, a mikrovállalati hitelezés és a vállalati lízing területén elért növekedés, ami szintén növelte az eredményt - írta közleményében a bank.

A nyereségtermelő képességre negatívan hatott az elszámolás nyomán csökkenő portfólió, a csökkenő alapkamat környezet, valamint az új, szigorításokat hozó árazási és hitelbírálati piaci szabályozás. Mindezek ellenére együttesen az egyszeri eredményjavító tételekkel, pl. eszközeladásból származó bevételekkel együtt, 15,7 milliárd forintos adózott nyereséget ért el a bankcsoport.

A mérlegfőösszeg továbbra is stabil maradt (867,6 milliárd forint). A pénzintézet ügyfelekkel szembeni nettó követelésállománya (519,8 milliárd forint) 8 százalékkal csökkent, amiből 6 százalék az elszámolás hatásának tudható be, ügyfelekkel szembeni kötelezettségállománya pedig 10 százalékkal lett alacsonyabb (536,7 milliárd forint). A bank működési költségei, a több éves szünet utáni 3 százalékos általános bérfejlesztés és az intenzívebb marketing tevékenység nyomán, 5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

Forrás: Budapest Bank
Kép: A nagyobb méretért kattintson!

"A Budapest Bank továbbra is a szektor egyik legeredményesebben és legfelelősebben működő pénzintézete, amely nyereséges, és tőkehelyzete erős. Az első félévben a negatív hatásokat organikus növekedéssel és prudens kockázatkezeléssel tudtuk ellensúlyozni. A féléves eredményt a továbbra is kiugróan alacsony kamatkörnyezet, illetve kiemelten az autóhitelek forintosításából adódó több milliárd forintos várható veszteség fogja majd csökkenteni a következő hónapokban. Ezzel együtt 10 milliárd forint nagyságrendű adózott nyereségre számítunk év végén" - mondta Zolnai György, a bank vezérigazgatója.

"A számok visszaigazolják, hogy az állam a nemzeti bankrendszer megerősítése szempontjából stratégiai jelentőségű, ugyanakkor pénzügyileg is eredményes vagyonelemre tett szert a Budapest Bank megvásárlásával. A kormányzat célja, hogy a pénzintézet jövedelemtermelő képessége és szolgáltatásainak színvonala, termékeinek keresettsége tovább nőjön" - közölte Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára.

A bankcsoport lakossági bruttó hitelállománya 11,8 százalékkal 336,96 milliárd forintra csökkent az előző év azonos időszakához képest, ezen belül az autóhitel-portfólió 12,8 százalékkal, a jelzáloghitelek állománya 13 százalékkal, a fedezetlen hitelek állománya pedig 9 százalékkal zsugorodott. A fedezett hitelek állománycsökkenésének hátterében a devizahiteles elszámolás portfóliócsökkentő hatása áll, amelyet azonban részben ellensúlyoz, hogy a bank 7 százalékkal növelte az új jelzáloghitelek kihelyezését, többek között a rendkívül kedvező kamatozású Enyhítő Hitelének köszönhetően.

Ugyanakkor az eddigi évek tendenciáját folytatva a bankcsoport továbbra is kiváló eredményeket ért el a befektetési szolgáltatások terén. A Budapest Alapkezelő teljes kezelt vagyona 15,8 százalékkal (520,2 milliárd forintra) növekedett az előző év azonos időszakához képest, alapokban kezelt vagyona pedig 465,3 milliárd forintra nőtt (a nyugdíjpénztári kezelt vagyon nélkül). Ezzel a Budapest Alapkezelő 8,48 százalékra növelte részesedését a nyilvános alapok piacán (forrás: BAMOSZ).

A Budapest Bank Business, a bank elsősorban kis- és középvállalatokra szakosodott üzletága hitelállományát szinten tartotta (432 milliárd forint). Az üzletág folyószámla és lekötött betét állománya 19 százalékkal 283 milliárd forintra nőtt, a mikrovállalkozások hitelállománya pedig szintén dinamikusan, 13 százalékkal növekedett. Ezen felül a bankcsoport lízingállományát jelentősen, 17 százalékkal, 51,8 milliárd forintra növelte az előző év azonos időszakához képest, és 39 százalékkal több új lízinget helyezett ki az első hat hónapban.

A vállalati üzletág eredményeihez hozzájárult az MNB Növekedési Hitelprogramban való aktív részvétel is, amely második szakaszában a bankcsoport összesen 97,6 milliárd forintot, a teljes piaci volumen 12 százalékát helyezte ki 2015. június 30-ig - írta a ban közleményében.