BUX
38240

Jól számolt az államosított nagybank

Ellenőrizte és rendben lévőnek találta az MKB Bank Zrt. fogyasztói túlfizetéseket kalkuláló modelljét az MNB. Emellett a bank közokiratban vállalt kötelezettséget a forintalapú, valamint a devizában fennálló hitel- és kölcsönszerződések elszámolására.

Napi.hu, 2015. március 18. szerda, 16:47

Annak érdekében, hogy a fogyasztói hitel- és kölcsönszerződések elszámolása az MNB rendeletében foglaltak szerint történjen, a felügyeleti hatáskörében eljáró jegybank ellenőrzi néhány bank ezzel kapcsolatos eljárásait.

A vizsgálat az MKB Banknál már lezajlott, és azzal a megállapítással zárult, hogy a pénzintézet fogyasztói túlfizetések kiszámítását végző modellje teljesíti az előírásokat - adta hírül a pénzintézet.

Így az MKB Bank nem pusztán a fogyasztói hitelszerződések kamatának átlátható és ezáltal követhető alakítása révén felel meg a 2014. évi LXXVIII. törvényben foglaltaknak, hanem az elszámolás pontos és gyors kivitelezését lehetővé tévő, a felügyelet által hitelesített eljárással tágabb értelemben is eleget tesz a fair banki elveknek.

Szintén az etikus bankoláshoz kapcsolódóan vállalt a forintalapú, illetőleg a devizában nyilvántartott és abban is törlesztett fogyasztói hitel- és kölcsönszerződéseinek elszámolására közokiratba foglalt kötelezettséget a bank. Eszerint ügyfelei érdekében túlfizetésként számol el a 2010. november 26-át követő egyoldalú szerződésmódosítás miatt felszámított kamat-, költség-, illetve díjemelés alapján megfizetett összeggel, a 2014. évi XL. törvény rendelkezései szerint. Az elszámolással és forintosítással kapcsolatos valamennyi információ elérhető az MKB Bank folyamatosan frissülő honlapján.