Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nagyobb bankok közül jogerős, az elsőfokú döntést helybenhagyó ítélet született a Raiffeisen Bank, az MKB Bank Zrt., és az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. ügyében, és bár az Erste Bank Hungary magyar állam ellen indított devizahiteles perében is helybenhagyták az elsőfokú ítéletet, két termékéhez kapcsolódóan hatályon kívül helyezte azt a Fővárosi Ítélőtábla.

Az Erste perében a bíró közölte: a másodfokú határozat a felperes pénzintézet piaci kölcsön szabad felhasználású jelzáloghitelre euró elnevezésű, valamint piaci kölcsön szabad felhasználású jelzáloghitelre svájci frank elnevezésű termékei vonatkozásában a pert megszünteti, az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezi. Az elsőfokú határozatot egyebekben helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla, vagyis a bank többi termékéhez kapcsolódó általános szerződési feltételek (ászf) nem feleltek meg a tisztességesség kritériumainak.

Szintén helybenhagyta az elsőfokú ítéletet az ítélőtábla a CIB Ingatlanlízing Zrt., az MKB-Euroleasing Autóhitel Zrt., az MKB-Euroleasing Autólízing Zrt., és a Raiffeisen Lízing Zrt., a Budapest Autófinanszírozási Zrt., a Magyar Cetelem Bank Zrt., az UniCredit Ingatlanlízing Szolgáltató Zrt., az UniCredit Immo Truck Pénzügyi Szolgáltató Zrt., az UniCredit Leasing Hungary Szolgáltató Zrt., az IMPULS-Leasing Hungária Pénzügyi Lízing Zrt., az FHB Jelzálogbank Nyrt., és a Budapest Fejlesztési és Hitelbank Zrt. ügyében is, vagyis egyik pénzügyi intézmény ászf-jei sem feleltek meg a tisztességesség törvényben foglalt kritériumainak.

Több ügyben is halasztotta az ítélethirdetést az ítélőtábla: a Credit House Magyarország Ingatlanfinanszírozási Zrt., az UniCredit Bank Hungary Zrt. devizahitelekkel kapcsolatos perében november 4-én, az FHB Ingatlanlízing Zrt. esetében pedig október 30-án várható határozat. A Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt. és a Merkantil Car Gépjármű Lízing Zrt. pereiben egyaránt november 5-ére halasztotta a határozat kihirdetését a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla, míg az AXA ügyében november 6-ára.

Az AXA Bank állam ellen beadott keresetét előzőleg elsőfokon kétszer is elutasította a Fővárosi Törvényszék. A bank keresetét elsőfokon először augusztus 27-én utasította el a bíróság, az AXA azonban fellebbezésében az elsőfokú ítélet kiegészítését kérte. A szeptember 25-én meghozott, kiegészítő ítéletében is elutasította az AXA Bank állam elleni keresetét a Fővárosi Törvényszék.

A Fővárosi Törvényszék a héten első fokon tárgyalta a Fókusz Takarékszövetkezet magyar állam ellen benyújtott devizahiteles keresetét, amelyet elutasított. Az ítélet szerint az általános szerződési feltételek nem feleltek meg a törvényben foglalt elveknek. A bíróság azon általános szerződési feltételek tekintetében pedig megszüntette a pert, amelyek nem a devizaalapú hitelszerződésekhez kapcsolódtak.

A szeptember 29-én indult másodfokú eljárásokban eddig 19 ítélet született a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalásain, mindegyikben helyben hagyták az elsőfokú ítéletet, míg az Erste Bank esetében részlegesen hagyták azt helyben.

Egy pénzintézet még az elsőfokú eljárásban visszalépett, három pert - az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank közös keresetét, az Eger és Környéke Takarékszövetkezet, továbbá az OTP Ingatlanlízing magyar állam ellen indított perét - felfüggesztettek azért, mert a bíró már elsőfokon az Ab-hez fordult. A másodfokon eljáró ítélőtábla három bank esetében fordult Alkotmánybírósághoz. Az Alkotmánybíróság megkezdte az indítványok tárgyalását.