Megállapodtak a munkáltató és a szakszervezetek képviselői, hogy átlagosan 8 százalékos alapbérfejlesztést hajtanak végre a Magyar Postánál. A kormány ahhoz, hogy a bérfejlesztéshez szükséges forrást szabályosan biztosítani tudja, újra az Európai Bizottsághoz fordult. Ismételten jelezte, hogy feszültséget jelent az állami támogatásra vonatkozó keretrendszer miatt a magyarországi egyetemes postai szolgáltató, a Magyar Posta Zrt. működéséhez szükséges állami forrás jogszerű biztosítása - írja bejelentésében az állami cég.

A felek abban állapodtak meg, hogy differenciált alapbéremelést biztosít a posta május elsejéig visszamenőlegesen. A differenciálás részét képezi a szenioritás alapú 4 000-8 000 forintos alapbéremelés a legalább 10 éve munkaviszonyban lévő munkavállalók esetében. A szenioritás alapú kiegészítés a postai munkavállalók csaknem felét érinti. Az általános bérfejlesztést és az éves teljesítmény elismerést is figyelembe véve több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. A május 1-től érvényes béremelés költsége 2020-ra mintegy 6 milliárd forint.

Az éves teljesítmény elismerésre vonatkozó, már megkötött megállapodás is érvényes marad. Ennek összértéke így mintegy 5,5 milliárd forint. Az éves elismerés előlegét a vállalat már áprilisban kifizette a dolgozóknak, a másik fele decemberben várható.

A dolgozók megemelt béreket és a visszamenőlegesen járó összeget a dolgozók az október elején esedékes bérfizetéskor megkapják.