Jön a fordulat: újra drágulhat a rezsi?

A nemzetközi energiaárak tartós emelkedését a rezsiben is figyelembe kell majd venni, ám azok ettől még csökkenhetnek is - közölte az új Orbán-kormány egyik talányos matekpéldáját Palkovics László, a témáért felelő innovációs és technológiai miniszter a Népszavával.
Domokos László, 2018. május 23. szerda, 10:04
Fotó: Napi.hu

A nemzetközi energiaárak esetleges tartós és jelentős emelkedését nem lehetne figyelmen kívül hagyni a lakossági rezsidíjakban sem - mondta a napilapnak parlamenti meghallgatásai után Palkovics László, a területért felelő Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányítója, hozzátéve: a rezsicsökkentés és a hatósági energiaárak Európán belül mégis védik ettől a magyar családokat.

A miniszter szerint a nemzetközi energiaárak elmúlt hetekben tapasztalt ugrása ellenére a kérdés a magyarországi lakossági rezsinél nem időszerű. Ráadásul hosszabb időtávon tekintve a hazai hatósági díjak alakulása és szintje illeszkedik a nemzetközi tőzsdék ívébe.

Az energia mint termék ára a rezsinek csak egy része: a számlában megfizetjük ugyanis az ellátórendszer üzemeltetési költségeit is. Tehát egy esetleges drágulási hullámot az állam és a közműcégek más eszközökkel ellensúlyozhatnak. Megismételte az előadásaiban rögzítetteket, miszerint szeretnék "fenntartani", sőt lehetőség szerint folytatni a rezsicsökkentést.

Az ITM fenn kívánja tartani a lakosság energiahatékonysági támogatására szolgáló Otthon melege programot is.

Palkovics László nyilatkozatában az a figyelemre méltó, hogy a kötelező pártszólamok mellett, még ha elvi éllel is, de megpendítette a rezsiemelés lehetőségét - hjívta fel a figyelmet a Népszava.

Három hónapja - még a Budapesti Corvinus Egyetemen működő Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) vezetőjeként - a lapnak Palkovics új energetikai államtitkára, Kaderják Péter fejtette ki: a lakosság központilag megállapított rezsijének előbb-utóbb le kell követnie a piaci folyamatokat. A közgazdász szerint ha a lakossági rezsi sokáig drágább a piacinál, a kereskedők előbb-utóbb úgyis a hivatalos ár alá ajánlanak. A piacinál tartósan alacsonyabb lakossági ár viszont veszélyezteti az ellátócégek egyensúlyát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.05.23 21:05

@rotaryfun: még ha focira kellene... De nem, hatalmas, megalomániás, üres stadionokra kell, amiktől a focink ugyanúgy a béka s..gge alatt van, tehát betonból nem lesz foci, ahogy egészségügy, oktatás stb. se. Betonból csak beton lesz, menekülő orvosok és más munkavállalók, béka s..ge alatti foci, egészségügy, oktatás stb.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.05.23 20:45

Kell a pénz focira. Vagy így vagy úgy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bakcsubakka, 2018.05.23 20:36

Amíg olcsóbb volt a "nemzetközi" ár addig nem kellett figyelembe venni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html