Jön a magasabb gázszámla

Noha egyelőre sokan kivárnak a fűtés visszakapcsolásával a szokatlanul hűvös időben, a földgáz-elosztási adatok jelentős keresletbővülésről tanúskodnak. Néhány helyen a távfűtés beindítását is kérték.
Major András, 2013. május 28. kedd, 16:30

Az elmúlt napokban jócskán megugrott a magyarországi földgázfogyasztás. Az elosztói rendszerre átadott földgázmennyiség jelzi a hőmérsékletfüggő fogyasztói viselkedés alakulását a napi középhőmérséklet függvényében. Magyarországon a fűtési küszöbhőmérséklet körülbelül 16 Celsius-fok, a napokban többször is ez alá esett az érték, ami megmutatkozott a fogyasztási adatokban is. Az elmúlt tíz napot figyelembe véve május 27-én volt a legnagyobb, 9,7 millió köbméter az elosztói rendszerre átadott földgázmennyiség, 11,5 Celsius-fok napi középhőmérséklet mellett - tudtuk meg az FGSZ Földgázszállító Zrt-től.

Azokon a napokon, amikor a hőmérséklet meghaladja a fűtési küszöbhőmérsékletet, a fenti mennyiség jellemezően 5-7 millió köbméter körül alakul. Tehát egyértelműen látszik, hogy sok helyen elindult a fűtés - az adat a többnyire szintén földgáztüzelésű távfűtő szektor fokozódó aktivitását is jelzi.

 

fotó: Reuters

A tapasztalatok szerint a lakosság jellemzően öt-hét napot kivár a fűtés (újra)indításával, amennyiben az évszaknál jócskán hűvösebb időjárás köszönt be tavasszal, illetve összel. Ez az időtartam lélektani határt jelent, vagyis ezt a párnapos didergést követően kezdik tömegesen visszakapcsolni a radiátorokat a háztartások, ennyi ideig ugyanis a házfalak valamelyest tartják a korábban magukba szívott meleget.

Kitartanak a budapestiek
A fővárosi távhőszolgáltatók tájékoztatása szerint a fogyasztók csak minimális igénynövekedést jeleztek feléjük. Mindössze három lakóépület hetvenegynéhány lakással, illetve egy egészségügyi intézmény kérte a távhőszolgáltatás visszakapcsolását Budapesten - közölte érdeklődésünkre a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK). Ugyanekkor a földgázfelhasználás is csak minimálisan bővült a május elején mérthez képest a Főgáz elosztási területén.

Az elmúlt években előfordult, hogy a lakosság a Medárd nap (június 8.) körüli esős, felhős, hűvös időben tömegesen jelezte a távhőszolgáltatóknak fűtési szükségletét, ám miután a nyár hamarosan újra beköszöntött, volt, ahol csak órákig tartott a mini utószezon. Általánosságban azonban a szolgáltatás bárhol visszaállítható, ahol az infrastruktúra nincs lezárva felújítás vagy egyéb munkálatok miatt.

Az aktuális prognózisok szerint az idő ismét melegszik, és a szerdai csúcshőmérséklet már ismét 30 Celsius-fok közelében alakulhat. A távlatibb kilátások azonban homályosak, de a meteorológusok most úgy látják, pénteken megint visszaesés jön 15-20 fokos maximális nappali hőmérsékleti értékekkel, amelyek a hétvégén sem érnek majd el lényegesen magasabb szinteket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint Európa legnagyobb részén változékony, az ilyenkor szokásosnál helyenként több fokkal is hűvösebb az idő, a kontinens északnyugati, nyugati és középső területein gyakran erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, záporeső. Az időjárási helyzetben lényeges változás a következő napokban sem valószínű; Nyugat-Európa felett megerősödő nagyméretű ciklon továbbra is nedves levegőt szállít a szárazföld középső területei fölé, bár átmenetileg, szerda estig a Kárpát-medencébe melegebb levegő érkezik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

room_101, 2013.05.29 12:21

És már megint a gazdagok jártak jól :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.05.29 10:25

A magasabb gázszámla a nagyobb fogyasztással jön. Nem arról írtak, hogy nő a gáz ára.

Nekem spéci a téli hideg hónapok után a fogyasztásom a tizedére csökkent, s nekem nem "jöhet" a magasabb számla.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

llllllllzs, 2013.05.29 08:08

Szánalmas ez a bulvár stílus.
Gratulálok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bestof, 2013.05.28 19:14

Jön a magasabb gázszámla ??????

Minél magasabb a gáz ára,, 11 Celsius foknál???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html