Jön a magyar szegények bankja?

Három hazai üzletember az uzsorások vitorlájából fogná ki a szelet.
NAPI Online, 2009. február 6. péntek, 08:50
Fotó:

Három üzletember Felcsuti Péter, Polgár András és Ujlaky András hosszú évek óta elkötelezett támogatója a hátrányos helyzetű roma gyerekek oktatásának - írja a Népszabadság. Mindhárman ismerik a Grameen Bank sikerét, hónapok óta azon dolgoznak, hogy az állammal együttműködve egy hasonló program Magyarországon is megvalósulhasson. Folyamatosan egyeztetnek a szociális és a gazdasági tárca szakembereivel, hogy a szegények már az év második felében hozzájuthassanak a hitelekhez.

A szándék az, hogy azok is kaphassanak bankhitelt, akik eddig csak uzsorásokhoz fordulhattak, jelenleg nincs olyan bank, amely többgenerációs munkanélküli, mélyszegénységben élőknek hitelt adna.

Polgár András a Népszabadságnak azt mondta, hogy a tervekben egyelőre nincs üzlet, de üzleti értelemben is működnie kell, hogy hosszú távon működhessen. A Grameen-történet azonban bizonyítja, hogy a dolog működik külföldön, és nem kell folyamatosan forrásokat beleölni a hitelezésbe, mert a szegények vállalkozásai egyszer csak önjáróak lesznek.

Muhammad Junusz 30 éve hozott létre egy pénzintézetet Bangladesben, amely a legszegényebbeknek nyújt hiteleket Bangladesben. A Grameen Bank azóta is működik, tőkéje gyarapszik, a mikrohitelprogramot pedig számos országban átveszik, Junusz 2006-ban Nobel-békedíjat kapott munkásságáért.

HOZZÁSZÓLÁSOK