Jön a sztrájk a magyar Tescónál? - ezt Ön is megérezheti

Együttműködési megállapodást kötöttek az ágazati szakszervezetek, hogy kiharcolják a munkavállalók számára méltó béreket a multinacionális áruházláncoknál - írta hétfői lapszámában a Magyar Idők.
Dzindzisz Sztefan, 2017. május 29. hétfő, 07:05
Fotó: Reuters

A lap úgy tudja, a piacon a legnagyobb foglalkoztatónak számító Tescónál sztrájk szerveződik.

A dolgozók elégedetlenségének oka, hogy a Tesco a januári kötelező béremeléseken túl a vállalatnál fennálló szakemberhiány ellenére sem hajlandó további bérfejlesztésre az idén - mondta a lapnak Buday Pálné, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) alelnöke. (A feszültség a bérminimum felett kereső dolgozók körében alakult ki.)

Közölte, hogy a KASZ együttműködésre lépett a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) azzal a szándékkal, hogy a kiszolgáltatott munkavállalók érdekeit közösen képviselve, akár országossá szervezett demonstráció keretében érjék el a fizetések jelentős mértékű felzárkóztatását.

A közeljövőben az áruházakon belül szervezett munkalassítás, míg külső helyszínen demonstráció is előfordulhat a Tesco áruházlánc budaörsi központjánál, amelyhez más vállalatok alkalmazottai már jelezték, hogy szolidaritásból csatlakoznak. Az akció megvalósulhat olyan napokon, amikor annak jelentős hatása van a forgalomra, például ünnepek előtt, de biztos, hogy nem várjuk meg vele a karácsonyt - fejtette ki a KASZ képviselője a Magyar Időknek.

Reagált a Tesco
A portfolio.hu megkereste az üzletlánc sajtóosztályát, amely a következő választ adta:

2017. januárjában a Tesco törvényi kötelezettségén túlmenően 4600 olyan munkatársa bérét is megemelte a garantált bérminimumra, akik szakképesítéssel nem rendelkeznek. 2017. január óra minden kollégánk - akár szakképzett, akár szakképzetlen - a mindenkori szakképzett bérminimumnak megfelelő, vagy annál magasabb fizetést kap. A januári bérrendezés összesen 12200 kollégát érintett.
Az elmúlt 2 évben a Tesco 6,4 milliárd forintot fektetett béremelésbe.
A szakszervezetekkel folyamatos a párbeszéd, a következő egyeztetésre június első hetében kerül sor. Tekintettel arra, hogy az egyeztetések még nem zárultak le, nem kívánjuk kommentálni a Magyar Idők cikkében megjelent állításokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK