Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A zöldség-gyümölcs termékek piacának közös szervezése a célja a zöldség-gyümölcs termelői szervezeteknek. Az ilyen szervezetet olyan szövetkezet vagy gazdasági társaság hozhat létre, amelyik legalább tizenöt termelő taggal - gazdasági társaság esetén legalább tizenöt, kizárólag a  termelő tagok által jegyzett társasági részesedéssel - rendelkezik, és amelynek saját (vagy a termelő tagjainak bizonylatokkal igazolt) termelési értéke az előző évben meghaladta a 250 millió forintot. Csak a friss zöldség, gyümölcs termelése vehető figyelembe.

Csak az a szervezet működhet, amelyik elismerést kapott. Ezt úgy lehet megszerezni, hogy meghatározott dokumentumokat kell eljuttatni a szaktárcához, majd ezek alapján a földművelésügyi miniszter dönt.

Több ilyen termelői szervezet - egy új szervezetbe - társulhat, de ehhez az szükséges, hogy a tagok éves termelési értéke érje el az 1 milliárd forintot. A társuláshoz - 50 százalékot meg nem haladó részarányban - zöldség-gyümölcs termelői csoport, zöldség-gyümölcs termelői szervezet leányvállalata és zöldség-gyümölcs termelő is csatlakozhat.

A rendelet részletesen szabályozza ezeknek a szervezeteknek a működését, így azt is, hogy a válság menedzselése érdekében miként lehet árut kivonni a piacról. Az ehhez járó támogatást a szakminiszter állapítja meg.

Az  elfogadott operatív programmal és működési alappal rendelkező termelői szervezet részére nemzeti támogatás nyújtható, az operatív program finanszírozására. A támogatás azonban nem haladhatja meg a tagok, valamint a termelői szervezet által befizetett pénzügyi hozzájárulás 80 százalékát.

Támogatás jár a termények biztosítására is.