Jönnek az őszi ellenőrzések! Erre utazik a hatóság

A munkaügyi hatóság minden évben több témakörben hirdet célvizsgálatot vagy akcióellenőrzést. A vizsgálódás azonban nem terjed ki minden munkajogi szabály megtartására. Mire számíthatnak a vállalkozások az őszi időszakban?
Napi.hu, 2016. szeptember 28. szerda, 10:02
Fotó: Napi.hu

A NGM munkafelügyeleti főosztálya 2016 őszi ellenőrzés-sorozatának célkeresztjében a munkaidőre, pihenőidőre és ezek nyilvántartására vonatkozó szabályok állnak, így érdemes ezek megtartására különös figyelmet fordítani. Az ellenőrzésre októberben és novemberben kerülhet sor - figyelmeztet a Munkajog.hu.

Amennyiben a hatóság szabályszegést észlel, legenyhébb esetben csupán kötelezi a munkáltatót a szabálytalanság meghatározott időn belül történő megszüntetésére, illetve, ha erre nincs lehetőség, megállapítja a jogsértést. A munkaügyi hatóságnak azonban már egy munkavállaló tekintetében észlelt szabálysértés esetén is lehetősége van arra, hogy munkaügyi bírságot szabjon ki, amelynek mértéke harmincezer forinttól akár tízmillió forintig terjedhet.

Erről nem szabad megfeledkezni

A munkaidő és a pihenőidő kapcsán meg kell tartani a számszerűen kifejezhető korlátokat, így a beosztás szerinti napi munkaidő tizenkét órás, a beosztás szerinti heti munkaidő negyvennyolc órás maximális mértékét. Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén ez utóbbit átlagosan kell figyelembe venni. Abban az esetben, ha a munkavállaló hosszabb teljes napi munkaidőben dolgozik, a maximális napi mérték huszonnégy, míg a maximális heti beosztás szerinti munkaidő hetvenkét óra is lehet. Ezeknek a magasabb értékeknek az alkalmazásához a munkáltatónak igazolnia kell a munkavállalóval írásban erről a kérdésről kötött megállapodás meglétét, azt nyilván kell tartania.

A napi pihenőidő, amelyet a munka befejezése és a másnapi munkavégzés megkezdése között kell kiadni, legalább tizenegy óra egybefüggő időtartamot jelent.

További, ellenőrzésre kerülő mértékhatár a rendkívüli munkaidő éves maximális mértéke, amely kétszázötven óra, kollektív szerződés rendelkezése esetén háromszáz óra. A munkaközi szünet kapcsán nem csak azt vizsgálja a munkaügyi hatóság, hogy annak mértéke a megadott határokon belül van-e, azaz hat órát meghaladó munkavégzés esetén húsz, kilenc órát meghaladó munkavégzés esetén negyvenöt percet, megállapodás alapján legfeljebb hatvan percet tesz-e ki, hanem azt is, hogy a munkavégzés megszakításával, legalább három és legfeljebb hat óra munkavégzést követően került-e kiadásra.

A részletekről a portál cikksorozatában itt és itt olvashat.

HOZZÁSZÓLÁSOK