Aláírták az elővárosi motorvonat tender támogatási és szállítási szerződéseit, s eszerint a MÁV-Star Zrt. 42, a GYSEV Zrt. pedig hat Flirt szerelvényt vásárol, a motorvonatokat a közbeszerzési pályázat győztese, a svájci Stadler Bussnag AG szállíthatja. A beszerzés összértéke mintegy 267 millió euró, amelyet teljes egészében európai uniós forrásból fedeznének. Az első jármű 2014 őszén, míg az utolsó 2015. szeptember végén áll forgalomba.

A rendezvényen Hegmanné Nemes Sára, a fejlesztési tárca államtitkára elmondta, hogy a vasúttársaság strukturális és finanszírozási gondokkal küzdött a korábbiakban, s a beruházások is elmaradtak, de ezeket a fenntartási, fejlesztési folyamatokat nem lehet egyik napról a másikra pótolni, de ebben egy jelentős lépés a mostani járműbeszerzés. Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban vasúti fejlesztésre rendelkezésre álló 600 milliárd forintos keretből 470 milliárd forint értékű beruházás kivitelezés vagy előkészítés alatt áll. Egyebek között 239 kilométeren újul meg a vasúti pálya, ennek beruházási költsége 300 milliárd forint.

Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója szerint több évre nyúlik vissza a MÁV és a Stadler kapcsolata, hisz a svájci vasútgyártó már hatvan Flirt vonatot szállított a vasúttársaságnak. Ungvári Csaba, a MÁV-Star Zrt. vezérigazgatója pedig azt is elmondta, hogy az új szerelvények a Budapest-Székesfehérvár, Budapest-Pusztaszabolcs, Budapest-Esztergom, Budapest-Szob, a főváros és Veresegyháza-Vác és a Budapest-Cegléd--Szolnok vonalon közlekednek majd.

A GYSEV részére szállított járművek a vasúttársaság villamosított nyugat-dunántúli vonalain teljesítenek majd szolgálatot. Kövesdi Szilárd, a GYSEV vezérigazgatója arra is emlékeztetett, hogy a cégnek is szoros kapcsolata van a Stadler AG-val, amely az egy évvel ezelőtt megkötött szerződés alapján négy hasonló szerelvényt szállít a vasúttársaságnak.

Dunai Zoltán, a Stadler Rail Csoport országigazgatója elmondta: bíznak abban, hogy a nagyon szoros szállítási határidőt tartani tudják. (Az előző megállapodásban szereplő hatvan Flirt  járművet a szerződéses határidő előtt leszállították a MÁV-nak).