Jóval pesszimistábbak lettek a cégek

Idén októberben az üzleti várakozások jelentősen romlottak, a fogyasztói bizalmi index kissé esett - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb konjunktúrafelméréséből.
NAPI, 2007. november 12. hétfő, 10:50
Fotó:

Az ipari bizalmi index a nyár eleji csúcspontjához képest hónapok óta romlik, s októberben idei legalacsonyabb értékére esett; a cégek utoljára két éve voltak ilyen pesszimisták. Szeptemberhez képest a kilátások és a rendelésállományok megítélése romlott és visszafogottabb lett a foglalkoztatási szándék is, míg a tervezett áremelések mértéke és az áremelők köre alig csökkent. Az építőipari bizalmi index viszont minimális mértékben javult, ám a rendelésállomány értékelése kedvezőtlenebbé vált. A szolgáltatók bizalmi indexe több hónapi javulás után októberben nagyot zuhant, ismét a negatív tartományba került a várható forgalom megítélése, de csökkent a foglalkoztatott létszámra vonatkozó szolgáltatói várakozás is.

Az üzleti bizalmi index a szeptemberi -5,4 pontról -10,7-re romlott.

A fogyasztói bizalom idén január - amikor 12 éves mélypontját érte el - óta a nyár végéig mérsékelt javulást mutatott, majd az utóbbi két hónapban ismét kissé romlott, s rosszabb az egy évvel ezelőtti értéknél is. Az október havi érték -51,0 pont, szemben az augusztusi -47,2, illetve a szeptemberi -49,3 pontos értékkel. A jelek szerint pesszimistább lett a lakosság a saját pénzügyi helyzetére, a rövid távú megtakarítási képességére és a munkanélküliség alakulására vonatkozó véleménye egyaránt, s eközben erősödtek az inflációs várakozások is - állapítja meg a GKI.

Az intézet által számított konjunktúraindex októberi értéke -21,2 pont lett, a szeptemberi -16,8 és az augusztusi -16,0 pont után.

HOZZÁSZÓLÁSOK