Jövő héttől olcsóbb lesz külföldről telefonálni

Július elsejétől az Európai Unió területén (valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben) barangolva csökken a hívásfogadás, a hívásindítás és az sms-küldés díja is.
NAPI, 2010. június 24. csütörtök, 11:50
Fotó:

Több mint 22 százalékkal alacsonyabb lesz az EU-n belüli roaming hívásfogadás, 11 százalékkal a hívásindítás és közel 3 százalékkal az sms-küldés bruttó fogyasztói ára - mondta Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (hfjk) a szerdai sajtótájékoztatón. A szolgáltatóknak jövő csütörtöktől minden, az EU területén barangoló ügyfelüknél be kell állítaniuk az adatroamingot használók számára a számlasokktól megvédő értékhatárokat.

Az EU roamingrendelete alapján - a június 1-jén az EU hivatalos lapjában megjelent 275,53 forint/euró árfolyammal számolva - az uniós országokban tartózkodva a hívásfogadás percenkénti legmagasabb bruttó ára az eddigi 66,90 forintról 51,66 forintra, a hívásindítás legmagasabb kiskereskedelmi ára pedig 151,41 forintról 134,32 forintra csökken július elsejével.

A tarifákat a szolgáltatók határozzák meg, de az árak nem haladhatják meg a maximális értéket. Az adatroaming-sokk elkerülése érdekében a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben, akár adatforgalomban meghatározva a limitet. A megállapított limitek közül az úgynevezett alapértelmezett limit a számlázási időszakban nem haladhatja meg a nettó 50 eurót (a júliustól érvényes árfolyamon a bruttó 17 220 forintot).

HOZZÁSZÓLÁSOK