Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Míg a hagyományos fagyizókban 30 százalékos a gyümölcstartalom a fagylaltokban, addig az albán fagyik gyümölcsöt nem nagyon láttak, növényi tejszínt, habosítót, emulgálószereket viszont annál inkább - mondta Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke a portálnak.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha rosszul választunk, színes és mesterséges levegőt eszünk viszonylag olcsón. Persze tele cukorral, egy normál fagylalt levegőmennyiségének a többszörösét fogyaszthatjuk el.

Az úgynevezett albán fagyikban is persze olyan hozzávalókat használnak, melyek ismertek az élelmiszeripar számára, minden az adagoláson múlik. Róth Péter fagylaltozó-tulajdonos és ipartestületi tag szerint egy 10 év körüli gyerek a megengedett érték többszörösét beviheti a szervezetébe a speciális habosítókból.

A cukortartalom is magas az albán fagyik esetében. Róth elmondása alapján egy kézműves vagy hagyományos fagyiban a cukor 16-18 százalék között mozog, a habosaknál pedig ez az érték jóval magasabb, 20-24 százalékos is lehet a cukortartalom.

Az ipartestület általános érvényű fagylalt szabályzáson is dolgozik, amely a következő szezonban léphet életbe. A hatvanas években már létezett fagylaltrendelet, de az már elavult, újra kell értelmezni a definíciót. A tervezet már kész, és ha minden igaz, jövő tavasszal komolyabb szigorítások vonatkoznak majd a fagyizókra.

(Képünk illusztráció.)