Bár hagyományos magyar foglalkozás a juhászság, mégis végveszélyben van itthon. Hiába lehet a jó levegőn a terelő, foglalkozhat állatokkal, egyre kevesebben választják ezt a hivatást, pedig szükség volna rájuk.

Ehelyett a családi gazdaságok tagjai egymás között felosztva végzik el az egykori munkakör feladatait. Az utolsó tradicionális juhászok az Állattenyésztési Napokon találkoznak a hétvégén, ahol rajtuk kívül az országból közel ezer juhtenyésztő is érkezik az eseményre - írják a Hódmezővásárhelyen május 11-én megrendezendő Alföldi Állattenyésztési Napok szervezői közleményükben.

Szerintük lassan már csak a hagyományőrzésben marad meg a klasszikus juhászat, a szakma mára teljesen átalakult. Az egykori munka az állatok kihajtásából, legeltetéséből és napi ellátásából állt; a mai gazdák feladatköre azonban sokkal összetettebb, ráadásul a munka struktúrája is megváltozott. Pedig még a '90-es években is voltak hagyományos juhászképzések.

A juhászok eltűnésével párhuzamosan a patás állatok állománya is folyamatosan zsugorodik: a KSH adatai szerint Magyarországon 1,1088 millió egyed volt tavaly év végén, ami 3,3 százalékkal kisebb szám a 2017. decemberihez képest.