BUX
38643

Julietta munkába állt Ferihegyen - csökken a zaj

Ma fél 11-kor átadták a forgalomnak a ferihegyi repülőtér Julietta névre keresztelt új gyorsleguruló útját - közölte a Budapest Airport.

NAPI Online, 2006. április 13. csütörtök, 10:48

A társaság tájékoztatás szerint az új gyorsleguruló útra a repülőtér kapacitásának növelése, és Ferihegy zajszennyezésének csökkentése érdekében van szükség. A fejlesztés nyomán csökkenni fog az 1-es futópálya foglaltsági ideje, megnő kapacitása. Mostantól ezért kevésbé kell igénybe venni a 2-es futópályát a város felöl érkező gépek fogadására.

"A reptérfejlesztés nemcsak utasterminál bővítést, cargo-bázis építést és a reptéri szolgáltatások minőségének javítását jelenti. Idetartozik a repülőtér gurulóút-hálózatának kevésbé látványos bővítése is. Ez azonban nem lesz észrevétlen utasaink számára: több gépet tudunk fogadni, melyek még nagyobb pontossággal fognak közlekedni." - mondta Stewart Wingate, a Budapest Airport kijelölt vezérigazgatója.

A kapacitásnövelésen túl a beruházás legfontosabb előnye, hogy minimálisra csökkenthető a reptér zajterhelése a XVII. kerület felett. "A beruházás nyomán megnő az 1-es pálya kapacitása, így tehermentesíteni lehet az északi, 2-es pályát és minimálisra csökkenthető a pálya végénél fekvő Rákoshegy feletti zajterhelés" - tette hozzá Stewart Wingate.

A beruházást 2005 szeptemberében kezdte meg a Budapest Airport. Az építés október végére befejeződött, és most tavaszra készültek el a gyorsleguruló út fény-, és vezérléstechnikai munkái.