Az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztató ismerteti: az illetékhivatalok feladatait 2007. január elsejétől az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) regionális igazgatóságai vették át.

Akik ezt megelőzően részletfizetési kedvezményben, és/vagy fizetési halasztásban részesültek, befizetéseiket a fővárosi, megyei önkormányzatok illetékbeszedési számláira teljesíthették. Azok számára, akiknek a fizetési kötelezettsége áthúzódott a 2007. január 1-je utáni időszakra, az APEH biztosította, hogy a régi csekkeken befizetett összegek beérkezzenek az állami adóhatóság Magyar Államkincstárnál vezetett utódszámláira.

Mivel 2010. június 30. után már csak néhány adózó érintett a megszűnt illetékhivatalok által biztosított részletfizetéssel/fizetési halasztással, a pénzintézet ezen időpontot követően a régi csekkeken történő befizetéseket nem fogadja be, az így befizetett összegeket visszautalja a befizetők részére.

Mivel az adózás rendjéről szóló törvény értelmében az illetéket - ha törvény másképp nem rendelkezik - az állami adóhatóság számlájára kell megfizetni, az adózók nem hivatkozhatnak arra, hogy részletfizetési kötelezettségüknek 2010. június 30-át követően a megszűnt illetékhivatalok által kiadott régi csekkeken történő befizetéssel tettek eleget - figyelmeztet az APEH.

Az adóhatóság az érintett adózókat értesítette a változásokról, valamint megküldte részükre az új megszemélyesített készpénz átutalási megbízásokat is, hogy részletfizetési kötelezettségüket a részletfizetési határozatban foglalt határidőben teljesíteni tudják.