Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Míg a felszámolási eljárás alatt lévő Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.-hez tartozó védjegy, kiadói jog, a valasz.hu domainnév és az online archívumának megszerzésére idén júniusban többen is pályáztak, és végül a meghirdetett 200 ezer forintos irányárnál jóval magasabb, 5 millió forintos vételi ajánlatot fogadott el a felszámoló, addig a kiadócég megmaradt könyveinek, kiadványainak, bútorainak és követeléseinek megvásárlására másodszori meghirdetésre, augusztusban sem tett senki ajánlatot - derül ki az Elektronikus Értékesítési Rendszerben megjelent pályázatokból.

A lap jogait és archívumát a szerkesztőség tagjai is megvásárolták volna a minimálár körüli összegért, de két másik pályázó is rájuk ígért tavasszal. Az egykori szerkesztőségi tagok által indított új internetes oldalon, a VálaszOnline.hu-n júniusban megjelent cikk szerint két, Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdoshoz köthető személy tett a minimálárnál jelentősen magasabb, egy 7,9 milliós és egy 5 milliós ajánlatot. Mivel a magasabb összeget ajánló visszalépett, a kiadócéget felszámoló LQD Kft. az ötmilliós ajánlatot hirdette ki nyertesként. Ezt - a Válasz Online szerint - Vörös József, Mészáros Lőrincnek dolgozó ügyvéd nyújtotta be.

Az egykor második legolvasottabb politikai hetilapot - amely közvetve a miniszterelnökkel összeveszett nagyvállalkozó Simicska Lajos kisebbségi és üzlettársa, Nyerges Zsolt többségi tulajdonában volt - a tavaly áprilisi országgyűlési választás után, augusztusban zárták be, politikai okokból.

A lap nyomtatott változata 2018. június 7-én jelent meg utoljára, júliusban még elindult - az elméletileg reorganizációra lehetőséget adó - csődeljárása, augusztus elejéig pedig digitális formátumban is megjelent (a Digitalstandon). A hetilap megmentése érdekében a szerkesztőség tagjai befektetőket kerestek, még maguk is beszálltak volna a megvásárlásába, de Nyerges nem adta el az újságot, hanem bezáratta, tavaly novemberben elindult a kiadócég felszámolási eljárása.

A Heti Válasz Kft. megmaradt vagyonelemeinek értékesítésére három értékesítési pályázatot írt ki idén május-júniusban a felszámoló, erre sem akkor, sem augusztus elején nem érkezett ajánlat. A lap Digitalstand Kft.-ben meglévő 90 százalékos tulajdoni hányadának és a kiadónak a Digitalstanddal szemben fennálló követelésének becsértéke 113,3 millió forint. Erre a második, augusztus eleji határidővel záródó pályázaton már csak 79,4 milliós minimálárat határozott meg a felszámoló. (Az értékesítésre augusztus 30-án új pályázat nyílik, harmadik alkalommal, a minimálár tovább csökkent, 56,7 millió forintra.)

A kiadó tulajdonában tartozó 38 184 darab könyv és kiadvány értékét 4,6 millióra taksálják (ezeket a második pályázaton 3,2 milliós minimálárral írták ki, a harmadik, augusztus 30-i pályázaton pedig már csak 2,3 milliót kérnek). A használaton kívüli irodabútorokat egymillió forint helyett 740 ezer forintért sem vették meg (harmadszorra itt a minimálár 529 ezer forint lesz).

Korábban két kis tételt sikerült a felszámolónak értékesítenie a megmaradt vagyonelemekből idén júniusban: a már bérlő által használatba vett iroda- és konyhabútorokat 750 ezer forintért, valamint számítástechnikai eszközöket 341 ezer forintért.

A Heti Válasz Kft.-nek közvetlenül két tulajdonosa volt, 88 százalékban a Nyergeshez köthető Infocenter.hu Média Zrt., valamint a Simicskához köthető Mahir Zrt., az előbbi cég ma már Mészáros Lőrinc cégeiben vezető pozíciókat betöltő, alcsútdobozi alpolgármester Tima Jánosé, míg az utóbbi Mészáros Lőrincé.A Heti Válasz Kft. felszámolási zárómérlege szerint 2018. január-november között 206 millió forint nettó árbevétel mellett 191 milliós veszteséggel zárt, és átlag 46 főt foglalkoztatott. Eszközeinek értéke 220 millió forinton voltak nyilvántartva, a kötelezettségállománya 539 millió forintra rúgott.