"A vírusjárványnak két alapvető következménye érezhető most a cégek pénzügyeivel kapcsolatban. Egyrészt folyamatos költségracionalizálásra van szükség az eddig kiesett bevételek kompenzálására, másrészt a megrendelések volumene továbbra sem állt még teljesen vissza. A likviditási nehézségek áthidalására jelenleg az egyik legnépszerűbb konstrukció a Magyar Nemzeti Bank által indított NHP Hajrá, hiszen a jelenleginél alacsonyabb és fix kamatot tud biztosítani, akár hosszabb futamidőre" - idézik a bank közleményében Hodina Pétert, a K&H Vállalati értékesítési igazgatóságának vezetőjét.

A banknál a kedvezőbb feltételei révén nagy az érdeklődés az NHP Hajrá iránt, ennek köszönhetően eddig már mintegy 33 milliárd forintnyi ügyletre szerződtek. Az arányokban nagy különbségek nincsenek, valamivel több a mezőgazdasági és élelmiszeripari cég, de nem nagy a különbség Hodina szerint. A leginkább a refinanszírozás és a forgóeszköz finanszírozás céljaira keresik a forrást a cégek.

"A hosszabb futamidejű, nagyobb volumenű beruházási hitelek terén az ügyfelek egy része még kivár, hiszen túl nagy a bizonytalanság, inkább a középtávú beruházási hitelek hajtják a növekedést" - foglalta össze a tapasztalatokat Hodina Péter.