Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Mátyás kori Magyarország alapvető történeti műve először 1488-ban Brünnben jelent meg, de hatalmas sikere miatt még ugyanabban az évben - a magyar királyok portréival illusztrálva- Augsburgban is kiadták, természetesen latinul. A most kalapács alá kerülő ősnyomtatvány az augsburgi kiadás kivételesen szép példánya, 22 millió forintról indul. Ezzel esélyes a legdrágább nyomtatott magyar könyv címére, amelyet két éve Bólyai Tentamen-je tart 24 milliós leütési árával. (A legdrágább magyar nyelvű nyomtatott könyv 2004. óta 19 milliós árával a Vizsolyi Biblia volt.)

Thúróczy Krónika, Forrás: Központi Antikvárium

A Központi Antikvárium aukcióján nemzetközi téren is igen ritkán felbukkanó világtérképek is akadnak. Közülük a francia Oroncé Finé 1531-ben Párizsban kiadott szív alakú világtérképe 6 millióról indul. Igazi ritkaság Izabella királyné 1547-ben Gyalu várában kiadott és saját kezűleg aláírt oklevele ( 2,5 millió forint). Izabella férje, Szapolyai János halála után a kiskorú János Zsigmond helyett uralkodott, de igen kevés oklevelet jegyzett. Gyalui udvara az Egri Csillagokból lehet ismerős, innen szöktette meg Vicuskát az esküvője elől Bornemissza Gergely.

Oroncé Finé 1531-ben Párizsban kiadott szív alakú világtérképe
Kép: Forrás: Központi Antikvárium A teljes képért kattintson!

Egy 19 éves leány három éven át vezetett naplója az öreg Kossuth titkos életébe nyújt bepillantást. Zeyk Sarolta 1881-ben egykori honvéd nagyapja társaságában látogatta meg a turini remetét, aki igen lelkesen fogadta a szép szőke erdélyi leányt. A napló kirándulásokról, erdei piknikekről, intenzív levelezésről szól, és hozzá tartozik Kossuth két saját kezű, névjegyei hátoldalára irt levélkéje is. A késői románc tárgyi emlékei - amelyek korábban az Ernst- és a Vasberényi gyűjtemény részei voltak- most 3 millió forintról indulnak.

Figyelemre méltó események másutt is

Csütörtökön a Stúdió Antikvárium is várja a könyvgyűjtőket. Hauszmann Alajos A magyar királyi Vár című haránt alakú, óriási méretű, piros bőrbe kötött díszalbuma 24 eredeti képet tartalmaz a millenniumra elkészült budai Várpalotáról, a 240 ezerről induló kötet valaha uralkodói vagy főúri ajándék lehetett.

Zenetörténeti jelentőségű Erkel Ferenc 1838 február 11-i levele Rózsavölgyi Márkhoz, amelyben felmond a világhírű hegedűvirtuóznak. A felmondó levél 500 ezer forintról indul, ugyanannyiért, mint az egyik legelső magyar kertészeti könyv, Lipay János Pozsonyi kertje. A példány tartalmazza a folytatást is, a Gyümölcsös kertet is, mindkettőt 1664-ből. Misztótfalusi Kis Miklós 1685-ben Amszterdamban kiadott "aranyos" Bibliája szintén 500 ezres kikiáltási árról indul az akción.

A budai Krisztina Antikvárium jubileumi, 40. aukciója december 3-án, jövő szombat délelőtt dedikált Babits, Kosztolányi, Márai, Juhász Gyula, Móra és Radnóti kötetek mellett a XVII. századi magyar várak Braun és Hogenberg kiadásában megjelenő 15 darabos sorozatát kínálja 4 millió forintért. Bár a sorozat összesen 22 várat tartalmaz, a mostani kínálatban szerepel a legritkább darab, Tokaj látképe.

Az aukció legrégibb magyar nyelvű könyve Monoszlóy András kanonok műve, az 1595-ben megjelent katolikus vitairat teljes példánya, amely 900 ezer forintról indul. Az aukció sztárja alighanem Vasquez Pinos Károly gróf négy hatalmas, 67 látképet is tartalmazó Pest Buda térképe, díszcímlappal és ajánlással együtt, dobozban, amelynek leütési ára - ritkaságára és szépségére tekintettel - jócskán meghaladhatja a 4 millió forintos induló árát.